Het Repaircafe Vlaardingen

door | 24 november 2021 | Thuis, Wonen

Ik ben op bezoek bij Ger en Agnes van de Bent, twee belangrijke figuren binnen het Repaircafe, dat nu wegens Corona sinds 7 maart 2020 gesloten is. Maar het lijkt alsof het nog volop draait als je Agnes en Ger er vol vuur over hoort vertellen.

Dat komt mede doordat het contact onderling tussen de ongeveer 40 vrijwilligers die meewerken aan het Repaircafe zorgvuldig in stand gehouden wordt, ook tijdens deze onvrijwillige periode van sluiting.

Het Repaircafe is in oktober 2012 opgericht vanuit het motto: “Weggooien? Mooi niet!!” De oprichting werd mede mogelijk door een andere zeer actieve vrijwilliger in de Westwijk die toen de participatieprijs had gewonnen. Een deel van dit geld werd beschikbaar gesteld voor de oprichting van het “café”.

Sinds de oprichting hebben ze zo’n 3000 reparaties verricht. Die variëren heel sterk: van het repareren van stofzuigers, koffiezetapparaten, een openhaard, poppen tot zelfs het inzetten van een nieuw batterijtje als de klok niet meer loopt. Niet dat je nu voor iedere lege batterij naar het Repaircafe kunt, maar men kijkt de situatie aan. Als het te moeilijk is voor de mensen om voor een batterijtje naar de winkel te gaan dan doen ze daar niet moeilijk over. In die zin hebben ze zeker ook een sociale functie.

Per keer dat ze op zaterdagmorgen open zijn van 9.30 tot 12.00 uur, hebben ze gemiddeld 60 bezoekers. Die worden ingeschreven door Agnes, die bekijkt en overlegt of reparatie mogelijk is en ze toewijst aan de juiste mensen. Er is een groep IT’ers, technische mensen en een naaigroep.

Het leukst vinden Agnes en Ger de reparaties voor kinderen. Onbetaalbaar als die een autootje dat weer kan rijden of een pop waarvan de arm er weer aangezet is, met een stralende glimlach in ontvangst nemen. Deze stralende glimlach bespeur ik tijdens het interview ook voortdurend op de gezichten van Agnes en Ger!

Repair cafe Vlaardingen

Print dit artikel

Laat een reactie achter

1 reactie(s)
Ik heb een lieve zoon en schoondochter en sinds bijna 2 jaar is een heel lang gekoesterde wens in vervulling gegaan door de komst van een prachtige kleindochter waar ik enorm van geniet. Daarnaast houd ik heel erg van zingen en golf.

Reacties

1 Reactie

  1. Jan

    Mooi artikel Wil!
    Inderdaad, we gooien veel te makkelijk spullen weg die nog te repareren zijn.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...