Help met pensioen!

door | 6 juni 2022 | Tijd voor jezelf, Vief

Zingeving door
Het Labyrinth

Regelmatig spreek ik mensen in mijn praktijk die bijna met pensioen gaan of al met pensioen zijn. Al weet je dat het eraan komt, toch kan het je enorm overvallen.

De één bouwt rustig af met het aantal dagen in de week en went zo langzaam aan een nieuw leven. Een ander gaat nog wat langer door en stelt het pensioen uit. En sommige stoppen een soort van ‘ineens’.

Hoe je het ook regelt voor jezelf en hoe je ernaar uitkijkt, het kan vies tegenvallen. De eerste periode gaat het nog wel. Eindelijk tijd voor alle achterstallige klusjes. Het is net alsof je lang vakantie hebt. Dan ineens kan je een gevoel overvallen van doelloosheid. Help!

Jouw rol op je werk gaf je betekenis, je had een duidelijk opdracht. Je zag jouw toegevoegde waarde in je bedrijf of organisatie door jouw kennis en ervaring. Je had dagelijks contact met je collega’s, soms zag je ze nog vaker dan je eigen familie. Dat sociale stuk valt dan ook weg.

Het is net of je op zoek moet naar een nieuwe opdracht, een nieuwe invulling. Je weet wat je achter je hebt liggen, maar je hebt nog niet helder wat er voor je ligt.

Ga je inzetten op gezondheid en fit worden en blijven? Ga je meer oppassen op je kleinkinderen? Misschien is vrijwilligerswerk iets voor je. Meer reizen?

Onderliggend gaat het in deze fase over zingeving. Je hebt je jarenlang geïdentificeerd met je rol als werknemer of werkgever. Wie ben jij zonder die rol? Ken je je eigen verlangens over hoe jij je leven wilt leven?

Het is belangrijk om bewust stil te staan bij deze overgang in je leven. Het is niet niets. Om je een beetje op weg te helpen zijn er 10 vragen die je jezelf kunt stellen.

Misschien helpt het je.

Tweede Hans

Dramaserie van omroep MAX

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben een vrouw in de kracht van mijn leven; ik geniet van en stuntel met de rollen als (bonus) moeder, partner, dochter en vriendin. Als therapeut en coach werk ik met veel liefde en plezier in mijn praktijk. Om lekker te ontspannen wandel en kampeer ik graag in de natuur. En van dansen, muziek luisteren en spelen word ik ook blij!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...