Domotica

door | 22 augustus 2022 | Thuis, Wonen

Minters door
Minters Mantelzorg

Techniek is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze samenleving. Het kan in heel veel gevallen luxe zijn, maar techniek kan ook worden ingezet om mantelzorgers te ontlasten. Wat zou jij graag geautomatiseerd willen hebben in je huis?

Het automatiseren van dingen in en om het huis noemen we domotica. Een voorbeeld hiervan kan zijn een automatische lichtsensor, zodat de lichten zelf aan en uit gaan. Ook een personenalarm of een geavanceerde bewaking valt onder deze benaming.

Het zou voor mantelzorgers enorm schelen als zij niet dagelijks moeten controleren of hun zorgvrager de medicijnen heeft ingenomen. Dit zou kunnen worden vervangen voor een slimme medicijndispenser die een bericht stuurt naar de wijkverpleegkundige zodra de medicijnen niet zijn ingenomen.

Een mooi voorbeeld van zo’n soort systeem is het UAS-systeem, oftewel het ‘Unattented Autonomous Surveillance Systeem’. Dit is een alarm voor val- en dwaaldetectie. Dit systeem wordt vaak ingezet bij mensen met dementie, met als doel om het zorgpersoneel te ontlasten. Op deze manier kunnen mensen ’s nachts in de gaten worden gehouden via het camerasysteem. Er wordt dan afgesproken dat de camera bijvoorbeeld elk uur een kort moment aan gaat, om te kijken of meneer of mevrouw nog in bed ligt. Via deze beelden, kan de zorg zien of mevrouw nog veilig in bed ligt. Zo niet dan kan er meteen ingegrepen worden. Dit systeem kan ervoor zorgen dat je langer zelfstandig in je eigen omgeving kan blijven wonen. 

Je kunt zelf al veel zaken aanschaffen, Ruud heeft eerder over Tradfri geschreven. Ook  zijn er steeds meer partijen die domotica inzetten zoals: 

  • De Zorgverzekeringswet bij de thuiszorg
  • Op basis van een Volledig Pakket Thuis onder de Wet Langdurige Zorg
  • Soms kan een aanvullende zorgverzekering leefstijlmonitoring vergoeden
  • Via de WMO (gemeente)

Is je interesse gewekt? Of heb je zelf ook een goede tip voor anderen, dan horen we het graag. Laat het weten via een reactie onder dit artikel.

Mantelzorg.nl

Meer over domotica

[print-me title="Print dit artikel" target=".printartikel"/]

Laat een reactie achter

1 reactie(s)
Ik zet mij graag in voor de mantelzorgers in Vlaardingen om ze in hun kracht te zetten.

Reacties

1 Reactie

  1. Paulina

    Ik snap het wel.En toch vindt ik dit een enge ontwikkeling.Als er via de camera gekeken wordt of je je medicijnen heb ingenomen,en je bent het vergeten..dan krijg de wijkverpleegkundige een seintje..maar hoe lang duurd het dan voordat ze komt?Ik zal toch niet de enige zijn..waar ze naar toe moet. 🤔

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...