Warm hé!

door | 27 augustus 2022 | Fiefjes, Verhalen

Kent u ze nog die lekkere warme mutsen met de tekst ‘Koud hè’ er op​, bedacht door Harry Vermeegen en Henk Spaan? De kou was het gesprek van de dag en de mutsen gingen als warme broodjes over de toonbank. Henk Spaan kon er een nieuw dak op zijn huisje in Frankrijk voor laten leggen. Deze keer is het tegenovergestelde het geval. Je hebt het vast en zeker ook wel gemerkt. Het was erg warm!

Op het moment van schrijven is het een week geleden dat het nog tropisch warm was. Blóedheet was het! Waar en wie je ook tegenkwam hoorde je: “Warm hè!”. Je zag alleen maar puffende mensen die zich slechts voor het hoognodige naar buiten begaven. Stranden en zwembaden waren overvol. Supermarkten en bioscopen werden vaker bezocht om daar een beetje verkoeling te vinden. Maar o wee, kwam je daar vandaan dan liep je tegen een muur van hitte aan, het was alsof je een oventje instapte.

In de nieuwsuitzendingen werd dagelijks de temperaturen van plaatsen uit verschillende provincies gemeld.  Arcen in Limburg werd daarin zelfs de koploper van deze eeuw genoemd. Het leek soms een soort sport.

Wie, o wie heeft deze dag de hoogste temperaturen? Veel mensen spraken over een hittegolf.

Maar wanneer spreek je van een hittegolf? Voor een officiële hittegolf moet het in De Bilt vijf dagen op een rij 25 graden zijn waarin drie dagen de temperatuur naar 30 graden moet stijgen. Hupsel in de Achterhoek had de primeur. Die had aan de voorwaarden voldaan. Sinds 1901 is het nu de dertigste keer dat er in Nederland een officiële hittegolf is. De RIVM kwam zelfs met een Nationaal Hitteplan waar Cabaretière Claudia de Breij in haar voorstelling de draak mee stak door een viertal punten op een komische manier voor te leggen.

Zelf heb ik in mijn jeugd een paar hittegolven meegemaakt. Er was geen gezeur over de hitte. Ik was 7 jaar en weet nog goed dat de sproeiwagen door de straten reed waar we dan achteraan liepen en ons heerlijk lieten natspuiten. Dolle pret!

Maar degenen die dit jaar in ons kouwe kikkerlandje hun vakantie doorbrachten, hebben gelukkig niet te klagen gehad!

 

Rode Kruis

Tips bij hitte

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *