Energietoeslag

door | 17 oktober 2022 | Geldzaken, Voordeel

Geldzaken door
Minters Sociaal Raadslieden

De kosten voor energie zijn de afgelopen tijd sterk gestegen. Voor veel mensen kan het moeilijk zijn om de energierekening te betalen.

Het kabinet geeft daarom een eenmalige energietoeslag van 1300 euro aan huishoudens met een laag inkomen. Dit zijn huishoudens met een inkomen tot 120 procent van de voor hen geldende bijstandsnorm.

De regeling wordt in Vlaardingen, Maassluis en Schiedam uitgevoerd door Stroomopwaarts.
Mensen met een bijstandsuitkering (zonder kostendelersnorm) krijgen de toeslag automatisch en hebben deze als het goed is al ontvangen. Mensen met een ander laag inkomen moeten de toeslag zelf aanvragen. Dat kan bijvoorbeeld een AOW-uitkering zijn, maar ook inkomsten uit werk, zolang het inkomen maar niet hoger is dan 120 procent van de voor jou geldende bijstandsnorm. In de tabel  op de website van Stroomopwaarts zie je wat in jouw situatie 120 procent van de bijstandsnorm is.  Er wordt niet gekeken naar eventueel vermogen. Per huishouden kan je één keer energietoeslag krijgen.

Op de website van Stroomopwaarts staat hoe je de energietoeslag kunt aanvragen. Dit kan door online een formulier in te vullen (de gemeente maakt hiervoor gebruik van de website gezondverzekerd.nl). Vervolgens wordt er om bewijsstukken gevraagd, zoals inkomensgegevens. Deze kan je op drie manieren toesturen aan Stroomopwaarts; via een speciale app (hiervoor heb je een eigen Digid nodig), digitaal uploaden of gewoon per post toesturen. Op de website van Stroomopwaarts wordt het allemaal uitgelegd. Heb je toch nog verdere hulp nodig bij het aanvragen van de energietoeslag, dan kan je hiervoor terecht bij de Formulierenbrigade in jouw gemeente.

De ontvangen energietoeslag telt niet mee als inkomen en heeft dus geen gevolgen voor de belastingen, toeslagen of de hoogte van een eventuele uitkering.

Heb je dus een laag inkomen? Laat geen geld liggen en vraag de energietoeslag aan.
Aanvragen van de energietoeslag moet voor 1 januari 2023!.

Stroomopwaarts

Voor meer informatie

Print dit artikel

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben werkzaam bij de afdeling Sociaal Raadslieden van Minters. In mijn werk voel ik mij als 'een vis in het water'. Het geeft voldoening om mensen die vast zijn gelopen in de wet- en regelgeving weer op weg te helpen.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...