Onverwerkt verlies

door | 27 maart 2023 | Gezondheid, Vief

“Onverwerkt verlies is verborgen rouw” Wist je dat het niet verwerken van een miskraam tijdens of na de overgang emoties kunnen versterken?

Jenny (56 jaar) komt bij mij voor een consult. Haar klachten zijn: opvliegers, slecht slapen, pijn in gewrichten, huilbuien, vol hoofd. Een van mijn vragen is hebben jullie  kinderen?

Trots vertelt ze: “twee zoons!” Dan vraag ik of ze miskramen of een abortus heeft gehad. Er wellen tranen op. Ze vertelt dat ze op haar 18e een abortus heeft moeten ondergaan (die jongen liet haar zitten). Tussen haar twee zoons verloor ze een kindje in de zwangerschap bij 18 weken. Ik vraag hoe ze dit destijds heeft ervaren? Dan vertelt Jenny: “Ik voelde een achtbaan en verlies van controle alles ging zo snel… De verloskundige was vooral gericht op het lichaam. Ook mijn omgeving was bezig met de toekomst,  je wordt vast snel weer zwanger. Erover praten was taboe. Mijn man pakte snel de draad van het leven weer op. Gelukkig werd ik weer zwanger en kreeg ik mijn 4e kindje.”

Want dat is het, alle kindjes tellen mee!

In de overgang komen emotionele gebeurtenissen uit het verleden terug die je toe mag laten. Zijn die wonden geheeld? Heeft je verdriet een plaats?

Voelt de pijn nu als gisteren dan blokkeert dit je om goed door de overgang te gaan. Deze blokkades versterken de overgangsklachten en houden zelfs na de overgang klachten in stand. Je kindjes opnemen en aandacht geven helpt helen!

Jenny volgt het 5 stappen hulpprogramma.

Terugkomend op die dag zegt Jenny:  “ Dank dat het over mijn sterrekindjes mocht gaan”. Ik merk dat ik veel rustiger ben in mijn hoofd, beter slaap en het leven lichter voelt.

Iam4women

Specialist in Zorg voor vrouwen

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Altijd welkom voor een gesprek waarin we kunnen verkennen hoe ik jou ook in deze fase van het leven kan helpen het verleden in te weven of bij vragen over je overgang.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *