Contact belangrijker dan eten ?!

door | 10 juli 2023 | Gezondheid, Vief

Vief door
Monique

Als vitality coach ben ik veel met gezondheid bezig. En mensen denken daarbij vooral aan voeding en beweging, wat zeker ook een belangrijk onderdeel vormt. Maar iets waar mensen niet vaak aan denken bij gezondheid, zijn je sociale contacten.

Daarom vertel ik graag over een mooi onderzoek van de Amerikaanse psycholoog dr. Julianne Holt-Lunstad , met een wel een heel verbazingwekkend resultaat.

Ze bekeek de levensstijlen van tienduizenden mensen van middelbare leeftijd. Ze vroeg hen hoe ze aten, waar ze woonden, hoeveel ze bewogen, hoe vaak ze naar de dokter gingen, enzovoort. Alle gegevens bracht ze in kaart. Na zeven jaar kwam ze bij hen terug, sommigen waren al overleden. Nu onderzocht ze de vraag: Welke onderdeel van je levensstijl verkleint de kans op doodgaan het meest?

Twee onderdelen stonden ver bovenaan de lijst stonden; op de tweede plaats  ‘hechte relaties’ en op de eerste plaats ‘sociale integratie’!

Onder hechte relaties worden de mensen bedoeld die je helpen als je ten einde raad bent, op wie je kunt rekenen als je plotseling geld nodig hebt of die de dokter bellen als je je niet lekker voelt. Dat deze mensen bijdragen aan onze gezondheid, is niet lastig voor te stellen.

Maar die sociale integratie wel! Dat is namelijk een duur woord voor het aantal korte gesprekjes dat je voert op een dag. En dat kan gewoon met onbekenden zijn: een babbeltje met de postbode, de buurvrouw op de galerij of wachtend op de lift. Des te meer gesprekjes op een dag, des te langer deze mensen leefden!

Ik denk dat het sterk te maken heeft met eenzaamheid, of juist dus het gebrek daar aan. Want eenzaamheid doet namelijk precies het omgekeerde en is een risicofactor voor je gezondheid.

Dus: grijp de eerste de beste persoon die voorbij komt voor een korte babbel: zo werk je heel goed aan jouw gezondheid!

Een fijne zomer gewenst!

Mensen ontmoeten?

Op zoek naar meer contact? Kijk eens onder de categorie bij ontmoeten voor inspiratie.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Hi, mijn werk doe ik vooral met plezier! Voor mijn ontspanning zoek ik heel graag de zee op. Ook vind ik afspreken met vrienden in een cafe of restaurant heel fijn en ben ik dol op fotografie, lezen en reizen.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...