Ze dachten dat hun kleinzoon belde…

door | 4 augustus 2023 | Geldzaken, Veiligheid

We weten allemaal wel dat de bank je nooit belt en die Nigeriaanse prins, die je geld beloofd als je hem helpt, niet bestaat. Maar wat als je eigen (klein) kind in nood belt. Lees het waargebeurde verhaal hieronder.

Het Canadese echtpaar Ruth Card (73 jaar) en Greg Grace (75 jaar) werden gebeld door hun kleinzoon Brandon. Die vertelde dat hij was gearresteerd zonder geld en telefoon en dat hij geld nodig had voor de borg. Of opa en oma geld konden overmaken? En zoals alleen opa’s en oma’s kunnen doen sprongen ze in de auto naar de bank om daar het geld over te maken, 3000 Canadese dollars (€ 2050,-), het maximum dat je per dag mag overmaken.

Omdat dit niet genoeg was, reden ze naar een tweede bank om meer geld te kunnen overmaken. Daar werden ze apart genomen door de bankdirecteur. Hij had namelijk eerder die dag meegemaakt dat mensen waren opgelicht door een neptelefoontje, en waarschuwde ze om even te wachten om geld op te nemen.

Hoe kan dat nou?

De oplichting was gedaan door middel van AI (artificial Intelligence). Als oplichters een klein stukje audio hebben van een persoon (bijvoorbeeld van een filmpje op Instagram, Facebook of YouTube) dan kunnen ze door middel van speciale AI-software de stem van die persoon analyseren en daarna uit een enorme database een stem vinden die daarbij paste. De oplichter kunnen dan typen wat de stem moet zeggen, en zo het gesprek aangaan met iemand.

Voorkomen

Hoe we zo’n deepfake (nep) belletje kunnen herkennen is nog niet duidelijk, al is het wel handig om met je (klein)kinderen afspraken te maken. Spreek bijvoorbeeld samen een codewoord af, zodat je weet dat je daadwerkelijk met de juiste persoon spreekt, voetbal bijvoorbeeld. Of bel altijd terug op het telefoonnummer van je kleinkind, ook al zei die net dat de telefoon zoek was.

Meer weten

Misschien vind je het maar een raar verhaal. Kijk dan eens naar deze video van Arjen Lubach over deepfake video’s.

Laat een reactie achter

1 reactie(s)
Ik ben een gepensioneerd biotechnoloog, met een passie voor fietsen, geocachen en tech.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

1 Reactie

  1. Jan

    Inderdaad Ruud, zeer zorgwekkend. En zoals Arjan aangeeft, dit is nog maar het begin!
    Zoals met alle nieuwe ontwikkelingen, ze zijn positief te gebruiken, maar vooral ook negatief inzetbaar door criminelen.
    Goed dat je hier middels dit artikel aandacht aan hebt besteed.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *