Jan van Haasteren lol

door | 25 augustus 2023 | Doen, Hobby's

Vorige maand schreef collega-redactielid Marijke het artikel ‘Legpuzzel Chaos‘. Zij noemde hierin een Jan van Haasteren-puzzel. Laat ik nou dol zijn op de puzzels van Jan van Haasteren! Daar wil ik graag wat meer over kwijt. 

Jan van Haasteren, geboren in Schiedam en inmiddels 87 jaar, was vroeger striptekenaar voor onder andere de Donald Duck, de Sjors en de Eppo. Maar waar de meeste mensen hem van zullen kennen zijn puzzels. Niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland zijn ze al jarenlang een begrip.

Ze zijn er van klein tot groot formaat en staan bekend om de hilarische situaties die erop te zien zijn. Daarnaast zijn er een aantal afbeeldingen die in (bijna) elke puzzel terugkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de haaienvin, de sinterklaas en de slak. Natuurlijk is dit lang niet alles maar misschien kun jij dit nog verder aanvullen? Voor de fans van Jan van Haasteren-puzzels is het altijd een feestje om deze afbeeldingen er in op te zoeken en bij iedere puzzel weer opnieuw de humor te ontdekken die erin verwerkt is!

Nog steeds komen er jaarlijks nieuwe puzzels bij, al zijn die inmiddels niet allemaal meer door Jan van Haasteren zelf getekend. Fanatieke Jan van Haasteren-puzzelaars zijn maar wat blij als er weer een nieuwe puzzel uitkomt zodat ze die aan hun collectie toe kunnen voegen. Ik weet dat er verzamelaars zijn die soms tientallen tot honderden Jan van Haasteren-puzzels hebben!

Zelf wil ik binnenkort weer eens een puzzel gaan leggen. Ik heb er nog een aantal liggen die ik nog niet gemaakt heb. Welke het gaat worden weet ik nog niet precies maar het zal waarschijnlijk één van de twee op de foto zijn: ‘De Chocoladefabriek’ of ‘De Opera’.

 En vergeet niet in de reacties te zetten welke afbeeldingen jij nog in de puzzels terug ziet. Ik ben benieuwd.

 

Jan van Haasteren

Enthousiast geworden of wil je je verzameling uitbreiden, neem een kijkje.

Laat een reactie achter

15 reactie(s)
Teckelgek in hart en nieren. Zingen in het popkoor waarin ik zit vind ik heerlijk om te doen, net zoals haken. Het genieten van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft zie ik als een groot rijkdom!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

15 Reacties

  1. Theuny Aalbrecht

    Het zijn prachtige puzzels van Jan van Haasteren! Heb er zelf geen geduld voor ?
    Heb wel veel bewondering voor degene die aan zo’n puzzel beginnen!?

    Antwoord
  2. Petty

    Oef Cora, ooit puzzelde ik maar al jaren dus niet meer. Bij het zien van deze puzzels denk ik: “Daar ben ik volgens mij weken mee bezig.”…….en jij?

    Antwoord
    • Cora

      Dat ik de laatste keer gepuzzeld heb is al even geleden Petty maar nu ik een beetje gesettled ben in m’n nieuwe huis, gaat het toch weer kriebelen om er weer eens een te maken!? Ik doe er meestal een paar dagen over (en ben dan bijna niet te stoppen als ik begin??). Maar ik weet ook dat sommigen er maar ca. 1,5 dag voor nodig hebben er een te maken!

      Antwoord
    • Mirjam Dijkstra

      Ik kom als welzijnsadviseur regelmatig bij senioren die puzzelen maar ook die dit wel in groepsverband willen doen.
      Weet iemand of er in Vlaardingen of Schiedam ergens in groepsverband wordt gepuzzeld? ( Niet alleen van Haasteren puzzels) Of zijn er mensen die dit een leuk idee vinden? laat het mij dan weten. mdijkstra@seniorenwelzijn.nl
      Ik puzzel zelf ook graag maar nooit van Haasteren, en wist het dus ook niet van de terugkerende voorwerpen, leuk!!

      Antwoord
      • Cora

        Kijk eens naar een afbeelding van een Jan van Haasteren-puzzel en ontdek hoeveel humor er in zit Mirjam; alleen die verschillende gezichtsuitdrukkingen zijn al komisch om te zien!?

        Of er ergens in groepsverband gepuzzeld kan worden weet ik helaas niet.

  3. Miss Fris

    Heel erg leuk geschreven Cora!
    Zelfs terwijl ik nooit puzzel, ben ik reuze benieuwd geworden door je enthousiaste stuk!
    Reuze bedankt en veel succes met de Opera ?

    Antwoord
    • Cora

      Wat leuk om dat te horen Miss Fris!
      Alleen het bekijken van de tekeningen is al een feestje op zich! Op bijna iedere centimeter zie je wel iets grappigs?

      Antwoord
  4. Wilma van Meurs

    Ook wij zijn helemaal Jan van Haasterengek. We hebben er 218 in de verzameling. We zijn ook verzamelpunt voor Jan van Haasterenpuzzels waar een stukje of meerdere stukjes van ontbreken. In Dordrecht zicht een dagbesteding waar je ontbrekende stukjes kunt opvragen. Kijk op de website https://ontbrekendestukjes.nl/. Hier kan je stukjes aanvragen. Zie je het niet zitten om dat te doen, dan kan je de puzzel doneren, dat kan bij ons in Schipluiden. Wij zijn het contactadres voor Westland, Midden-Delfland en het Rijnmond geniet.

    Antwoord
    • Cora

      Dank voor je aanvulling Wilma!?
      Zelf was ik wel al op de hoogte van deze mogelijkheid maar wanneer ik dit in het artikel vermeld had was het te lang voor plaatsing geworden?
      Op deze manier krijgt het toch bekendheid… super!?

      Antwoord
  5. Willy

    Steeds terugkerende dingen?
    Heb je even?
    Kunstgebit, Sinterklaas, gele briefjes, Jan, padvinders, gebit, tandenborstel, zaag, slak, octopus, spin….
    En nog veeeeeel meer….
    Super leuke puzzels…

    Antwoord
    • Cora

      Haha Willy… toen ik destijds bij jou was heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de Jan van Haasteren puzzels. Je enthousiasme sloeg aardig over en had je mij daarmee ook “besmet”. Weet je het nog???

      Hoeveel puzzels heb je inmiddels??

      Antwoord
      • Jolanda Van den Berg

        Hier nog een van Haasteren gek. Ik zie dat er al veel ,terugkomende, dingetjes genoemd zijn. De dikke dame met een hoedje met bloemen erop zie ik ook iedere keer. En de hondendrol en een inktvis. Als ik klaar ben met de puzzel komt manlief ook altijd even kijken en genieten van alle komische situaties. Oh ja. Er is ook altijd een belastingambtenaar met een koffer.
        Erg leuk stukje Cora. Het begint hier ook weer te kriebelen……

      • Willy

        Veel… Ik weet het niet precies, maar heb er speciaal een kast voor aangeschaft…

      • Cora

        Hahaha Willy, die kast is inmiddels vast alweer een stuk voller dan toen ik ‘m destijds zag!? Helemaal leuk dit!!?

      • Cora

        Superleuk Jolanda! En dank je wel voor het compliment!
        Veel plezier alvast bij de volgende puzzel!!?
        Hoeveel puzzels heb jij inmiddels??

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *