Herinnert u zich deze nog?

door | 18 september 2023 | Doen, Hobby's

Misschien herken je bovenstaande kreet. Het was de jingle waarmee radio Veronica in vroeger jaren een “gouwe ouwe” aankondigde.

Af en toe kocht je van je opgespaarde zakgeld een singletje bij de plaatselijke platenwinkel. Voordat je tot aanschaf overging, luisterde je het singletje eerst nog even af met de koptelefoon. In diezelfde zaak was vanaf vrijdag het gedrukte exemplaar van de Top 40 beschikbaar. Het afspelen van de Top 40 op radio Veronica werd aanvankelijk gedaan door Joost den Draaijer en stond bekend als De Nationale Zaterdagmiddag Gebeurtenis. Mijn oudere zus luisterde samen met 2 vriendinnen op onze gezins-transistorradio. Zij deden dat op onze gezamenlijke slaapkamer, die dan gedurende die middag voor mij als jongere zus verboden terrein was.

Het verbaast me altijd weer dat zo’n ervaring, van heel lang geleden, in mijn geheugen staat gegrift alsof het gisteren is gebeurd. Vraag je mij wat ik gisteren voor lunch heb gegeten, dan moet ik lang nadenken….

Bij mensen die last krijgen van vergeetachtigheid of dementie -doorgaans zijn dit ouderen- valt op dat herinneringen uit de prille jeugd vaak helder blijven.

De 21e september 2023 is uitgeroepen tot de Wereld Alzheimerdag. Zoals je weet is de ziekte van Alzheimer een vorm van dementie. Het is belangrijk contact te houden met mensen die lijden aan dementie. Een van de manieren om dit te doen is samen liedjes uit de kindertijd te zingen of af te spelen.

Dit kan met bijvoorbeeld met de app Dementie en herinneringen

Via de app kun je samen oude liedjes of geluidsopnamen beluisteren, foto’s van vroeger, oude Polygoonjournaals of stukjes van films en series bekijken.

De app is ontwikkeld door iRPulsar en Ergoworld en je kunt hem gratis op je smartphone of tablet downloaden.

Ik wens je mooie momenten samen….

De kracht van herinneringen

Download hier de gratis App Dementie en herinneringen.

Laat een reactie achter

2 reactie(s)
Ik werk met veel plezier als verhuurmakelaar in Rotterdam. in mijn vrije tijd ga ik er graag op uit, lekker naar buiten…

Meer artikelen op Fief...

Reacties

2 Reacties

 1. Jan Boumans

  Inderdaad, herinnert u zich deze nog?
  De bekende tune.
  Waar blijft de tijd.
  Binnenkort op radio 5 weer de evergreen top duizend ook altijd leuk!!

  Antwoord
 2. Cora

  Een mooi artikel Andrea.
  Er komen weer allerlei herinneringen terug uit de tijd dat je nog platenwinkels had. Ik weet zelfs nog wat het eerste singletje was dat ik kocht😉
  Mooi ook de verwijzing naar de app. Ik had er nog niet eerder van gehoord maar ik denk dat de app voor veel mensen van grote waarde kan zijn💝

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *