Ouderen maken beter contact

door | 6 oktober 2023 | Je buurt, Thuis

In januari dit jaar schreef ik een artikel over “empty nesters”, over buurtschap, contact met je buren. Wat blijkt?  Volgens het CBS hebben ouderen tegenwoordig meer contact met de buren dan jongeren.

Onder burencontact verstaat het CBS niet alleen op de koffie gaan, maar ook bellen, appen, praatje pot op straat, e-mails en brieven schrijven. Ouderen blijken hierin meer bedreven te zijn dan jongeren. Het feit dat ouderen, vergeleken met jongeren, vaker contact onderhouden met hun buren kan ermee te maken hebben dat zij al langer in de straat wonen, aldus het CBS. Daardoor hebben zij simpelweg een grotere kans gehad om het contact met hun buren op te bouwen. Een op de vijf ouderen heeft zelfs dagelijks contact met mensen in hun straat.

Het lijkt erop dat het sterkere burencontact ertoe bijdraagt dat 65-plussers zich ook minder eenzaam voelen. Slechts 12 procent van deze groep voelt zich zo; onder de 35- tot 65-jarigen geldt dit voor 16 procent. Dat zijn mooie cijfers voor ons beste Fief lezers!

Over contact maken gesproken. Zo stond er 3 weken geleden plotseling een ambulance in onze straat. Je rent niet meteen naar buiten om te kijken, beleefdheid is een groot goed! Maar toen zag ik wel de buurvrouw de ambulance instappen. Dus dacht ik, er is iets met haar man. En inderdaad, ik appte ’s-avonds naar de buurvrouw, dat vond ik al moeilijk genoeg, en kreeg een warme reactie terug. Hij was opgenomen wegens een herseninfarct. Een dag later kwam de buurvrouw bij ons binnen en deed het hele verhaal.  Mijn vrouw en ik boden meteen aan haar te helpen, met vul maar in, ziekenhuis brengen, boodschappen doen, enz.

Zo heb je wederzijds een gevoel van veiligheid, betrokkenheid en niet alleen zijn.

En de buurman? Die is heel snel aan de beterende hand, gelukkig.

Blij met onze fijne buurt!

Ouderenfonds; week tegen Eenzaamheid

Wat ga jij doen? 

Maand van de ontmoeting

Kijk hier wat er in Maassluis georganiseerd wordt tegen eenzaamheid.

Laat een reactie achter

2 reactie(s)
Ik ben gepensioneerd, fiets graag, belangrijkste hobby is filmen en monteren.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

2 Reacties

  1. Paulina

    Ja daar ben ik ook van,dat is heel fijn!Een goede buur is beter dan een verre vriend,wat ik minder vind is dat als je iets in vertrouwen verteld, dat je later ter oren komt dat het op straat ligt.Dat schaadt het vertrouwen..dat is heel jammer.

    Antwoord
    • Jan Boumans

      Ja, dat risico is aanwezig Paulina, misschien toch voorzichtiger zijn met vertrouwelijke kwesties.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *