Beweeg ik genoeg?

door | 1 november 2023 | Gezondheid, Vief

Deze uitspraak wordt vaak gebezigd en krijg ik ook altijd te horen als mij gevraagd wordt hoe oud ik ben. “Goh zeg, als je maar wel blijft bewegen hoor, dat houdt je gezond!” Tja, ik ben geen persoon die regelmatig oefeningen doet, ik heb daar gewoon een hekel aan.

Veel bekenden hebben het over 10.000 stappen die ze per dag moeten zetten. Ppfff….. Nu loop ik wel vijf ochtenden in de week met de hond van mijn dochter maar haal daarmee denk ik geen 10.000 stappen. Het is niet zo dat ik naast mijn wandeling met Bano geen stap meer verzet. Een keer per week golf ik en op woensdagmiddag jeu de boules. In het museum ben ik gids op zaal en ik heb een tuin.

Dus ben ik eens gaan googlen of ik wel genoeg beweeg en kwam tot een verrassende ontdekking.

De Gezondheidsraad heeft in 2017 nieuwe bewegingsrichtlijnen voor ouderen vastgelegd. Daarin wordt geadviseerd om matig intensief te bewegen. Dat betekent per week minimaal 150 tot 300 minuten wandelen of fietsen, verspreid over een aantal dagen. Daarnaast 2 x per week actief bezig zijn om spieren en botten te versterken. Dat doe je bijvoorbeeld door: in de tuin werken, traplopen, golfen, dansen of een straatje vegen. Voor ouderen aangevuld met balansoefeningen.*

Toen ik dat allemaal las dacht ik: “Zo hee, dan ben ik zonder dat ik het wist eigenlijk wel goed bezig”. Alleen dansen, nee, ik ben nooit een ballroom danseres geweest. Maar als ik op de radio ineens een lekker nummer hoor, dan gaat ie hard en de beentjes van de vloer!

Dus leeftijdgenoten, je hoeft zoals de Gezondheidsraad voorschrijft, niet héél veel te doen. Je hoeft ook niet perse extra rondjes om de tafel te gaan lopen om de 10.000 stappen te halen.

Maar stilzitten…….. dát is uit den boze!!

Vegro

Bekijk hier 7 balansoefeningen voor ouderen

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *