Energietoeslag 2023

door | 2 november 2023 | Geldzaken, Voordeel

Geldzaken door
Sociaal Raadslieden

De dagen worden weer korter, het wordt eerder donker en kouder. Naast een dikke trui aantrekken, gaat de verwarming weer aan om het thuis behaaglijk te houden. Een te koud huis is voor de gezondheid niet goed.

De energieprijzen zijn helaas nog steeds hoog en als gevolg daarvan ook veel levensmiddelen en andere producten in de winkel. Om mensen met lage inkomens te compenseren, is op 3 oktober door de Eerste Kamer vastgesteld dat er, net als in 2022, ook in 2023 een energietoeslag komt.

€ 1.300 voor lage inkomens

Stroomopwaarts keert de energietoeslag 2023 van € 1.300 uit aan de inwoners van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam die hier recht op hebben. Heb je vorig jaar de energietoeslag gekregen en heb je in 2023 ook een laag inkomen? Ontvang je een bijstands-, IOAW-, IOAZ- of Bbz- uitkering van de gemeente? Heb je de laatste 12 maanden de Individuele Inkomenstoeslag (IIT) via Stroomopwaarts ontvangen? Of krijg je de aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO) vanuit de SVB? Dan krijg je de energietoeslag automatisch via Stroomopwaarts.

Krijg je de toeslag van € 1.300 niet automatisch, maar heb je wel een laag inkomen, dan moet je de energietoeslag zelf bij Stroomopwaarts aanvragen. Een laag inkomen betekent een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. Er wordt niet gekeken naar eventueel vermogen. Per huishouden kan je één keer energietoeslag 2023 krijgen.

Ruimere regeling voor inwoners Maassluis

Gemeente Maassluis heeft een extra regeling; inwoners van Maassluis die een inkomen boven de  120% hebben tot maximaal 150% van de bijstandsnorm, kunnen een bedrag van € 500 aan energietoeslag krijgen.

Aanvraagformulier

Op de website van Stroomopwaarts  vind je alle informatie (per gemeente) over de energietoeslag 2023. Vanaf half december is daar ook het aanvraagformulier energietoeslag te vinden. Het aanvragen van de energietoeslag voor 2023 kan tot 30 juni 2024.

De ontvangen energietoeslag telt niet mee als inkomen en heeft dus geen gevolgen voor de belastingen, toeslagen of de hoogte van een eventuele uitkering.

Laat in deze dure tijden dus geen geld liggen en vraag de energietoeslag aan!

Energietoeslag

Via Stroomopwaarts kun je de energietoeslag aanvragen. 

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben werkzaam bij de afdeling Sociaal Raadslieden van Minters. In mijn werk voel ik mij als 'een vis in het water'. Het geeft voldoening om mensen die vast zijn gelopen in de wet- en regelgeving weer op weg te helpen.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...