Reibekuchen… mmm

door | 18 december 2023 | Doen, Recepten

Op de kerstmarkten in Duitsland kun je ze nu volop vinden. Zelf heb ik ze thuis vanaf dat ik klein was al gegeten: Reibekuchen! Daarom wil ik ‘mijn’ recept graag met jullie delen.

Wat heb je nodig?

  • 3 tot 4 grote aardappelen
  • 1 grote ui
  • 1 ei
  • klein beetje gezeefde bloem
  • peper en zout
  • olie, die je goed kunt verhitten

En hoe maak je ze?

Rasp in een grote komschaal de aardappelen met een fijne rasp.

Druk het vocht zoveel mogelijk uit de aardappelen en gooi dat weg. Rasp daarna de ui bij de aardappelen. Voeg zout en peper toe. Klop het ei los en meng het door het aardappelmengsel. Strooi met een zeefje wat bloem over het geheel en meng ook dit er doorheen.

Doe in een koekenpan (die niet aanbakt) een ruime laag olie van ongeveer 1 centimeter dik. Zelf gebruik ik altijd koolzaadolie, dat geeft een lekkere smaak aan de Reibekuchen en bovendien zitten in koolzaadolie onverzadigde vetten, dat een stuk gezonder is dan olie waar verzadigde vetten in zitten!

Als de olie goed heet is, doe je met een opscheplepel wat van het aardappelmengsel in de pan en druk het plat tot een soort dik pannenkoekje van zo’n 10 centimeter doorsnee. Afhankelijk van de grootte van je pan kun je er dan nog 2 tot 3 in je pan kwijt.

Laat ze op middelhoge warmtebron lichtbruin kleuren en draai ze dan voorzichtig om. Laat ook deze kant lichtbruin kleuren.

Als het nodig is kun je voor een volgende ronde opnieuw wat olie toevoegen.

Om de Reibekuchen wat extra pit te geven voeg ik aan het aardappelmengsel soms wat sambal of kleine stukjes spek toe.

En o ja, serveren met een beetje appelmoes en/of mosterd erbij maakt ze nóg lekkerder!!!

Eet smakelijk!

 

P.S. Voor de foto moest ik ze wel eerst maken. Je begrijpt dat dat natuurlijk geen straf was! wink

Laat een reactie achter

6 reactie(s)
Teckelgek in hart en nieren. Zingen in het popkoor waarin ik zit vind ik heerlijk om te doen, net zoals haken. Het genieten van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft zie ik als een groot rijkdom!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

6 Reacties

  1. Eveline

    Klinkt lekker! De gerechten waar ik altijd naar terug denk, kwamen van mijn oma. Ik heb jarenlang geprobeerd iets van een recept te krijgen maar ze zei altijd als ik vroeg wat erin zat “O, een beetje van dit en een beetje van dat”. Het is me nog niet gelukt om dat klaar te maken hihihi.

    Antwoord
  2. Cora

    Niet alleen van vroeger Caroline. Door de jaren heen worden ze hier met regelmaat gemaakt… zo blijft de smaak vers in je geheugen?

    Antwoord
  3. Andrea

    Ziet er heerlijk uit, ga ik zeker maken!

    Antwoord
    • Cora

      Leuk! Het gaat je vast heel lekker smaken Andrea!!?

      Antwoord
    • Anneke

      Op de Kerstmarkt in Aken,5 jaar geleden voor de 1e x geproefd..heerlijk vond ik het. Ga het zeker proberen te maken bedankt!

      Antwoord
  4. Caroline Breemer

    Ziet er heerlijk uit cora. De smaak van vroeger. Voor mij zijn dat yorkse pudding van mijn Engelse tante.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *