De mens en social media

door | 2 januari 2024 | Fiefjes, Tips

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Ook ouderen maken steeds vaker gebruik van sociale media. Dit heeft zowel voordelen als nadelen.

Sociale media zoals Facebook, Instagram en Whatsapp kunnen je helpen om in contact te blijven met familie en vrienden. Als deze familie en vrienden verder weg wonen, kun je via sociale media elkaar toch zien en horen op een makkelijke manier. Dit kan eenzaamheid en isolatie voorkomen.

Ook kunnen sociale media een bron van informatie en entertainment zijn. Je kunt bijvoorbeeld op sociale media nieuws lezen, informatie vinden over hobby’s of nieuwe dingen leren. Wat kan helpen om actief en betrokken te leven.

Sociale media kan ook een manier zijn om nieuwe mensen te leren kennen. Bijvoorbeeld via online groepen of forums zoals bij Klup. Dit kan veel plezier brengen en je vriendenkring uitbreiden.

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het gebruik van sociale media. Ze kunnen een bron van misinformatie zijn. Online kun je heel makkelijk onjuiste informatie tegenkomen, bijvoorbeeld over gezondheid of politiek. Dit kan leiden tot verkeerde beslissingen.

Daarnaast kan het een negatieve invloed hebben op je hoe je je zelf ziet. Je kunt bijvoorbeeld het gevoel krijgen dat jouw leven minder leuk of interessant is dan dat van de mensen die je op sociale media volgt. Of dat je uiterlijk niet voldoet aan de plaatjes die je ziet. 

Online leven heeft dus z’n voordelen maar verlies je er niet in. Leg je telefoon ook eens weg en ga op pad. Kijk eens in de Fief agenda voor wat ideeën.

Wat vind jij? Laat het hieronder weten.

Mediawijsheid.nl

Hoe herken je nepnieuws en wat is de invloed van deze informatie?

Laat een reactie achter

2 reactie(s)
Ik ben een gepensioneerd biotechnoloog, met een passie voor fietsen, geocachen en tech.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

2 Reacties

  1. Paulina

    Ik ben het met u eens.Ik gebruik ook sociale media..voor contact met mijn familie en vrienden kring.Waar ik mij zorgen over maakt is de jeugd..thuis en op straat zitten ze helemaal met hun hoofd in de telefoon. Mijn inziens missen ze veel wat om hun heen gebeurt en dat vindt ik jammer .Uitzonderingen nagelaten ..natuurlijk.

    Antwoord
  2. Petra Warmerdam

    De voordelen van sociale media zijn helemaal waar. Zelf zit ik veel op Facebook en gebruikt dat ook als n dagboek maar alleen voor vrienden. Niks openbaar. Als ik eens reageer op n bericht dan schrik ik soms van de haat reacties van mensen. Instragram heb ik verwijderd wat n nep zie ik daar…een eenvoudige boterham met kaas voor de lunch? Welnee zeg het schijnt een prachtig foto moment te moeten zijn….ik dacht hup weg ermee…verder gebruik ik sociale media geregeld om de activiteiten van het wijkcentrum aan te kondigen…..

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *