Mens erger je niet

door | 24 januari 2024 | Tijd voor jezelf, Vief

Als er één aanspreekvorm is die je bij mij niet moet gebruiken is het: “mens”. Mocht dat toch eens gebeuren dan heb je mij op de kast!

Spelen jullie het spel nog wel eens? Mens, erger je niet. Het paradepaardje van Jumbospellen. Vol goede moed startten we vroeger dit spelletje op de “moeilijke” kant waarbij we álle startposities bezetten. Na een vliegende start belandde ik veelal in een stilstand-positie…. Soms voelde ik dan weleens genoodzaakt om tijdens het spel de spelregels aan te passen (gemeen) om nog érgens te komen. Ik bleek vooral goed in één gooien! Grr…..

Lang geleden heeft een vriendje me weleens gevraagd me niet zo snel aan iets te ergeren. Ik weet nog de rake grap hij daarbij maakte: “Wie ben ik nu: Er zit een haar op je jas…Ik loop me al maanden te ergeren”. Hij bedoelde mij natuurlijk. In de liefde is het niets met ons geworden, maar het heeft me wel geholpen om niet overàl op te letten.

Als je erover nadenkt, is er veel waaraan je je kunt ergeren zoals smakgeluiden, neus-ophalen, tikken, wiebelen, altijd maar bellen waarbij jij kan meegenieten van het gesprek, hoesten als jij net iets wilt horen….maak de lijst maar compleet als je kunt. Sommige mensen zeggen er iets van als anderen de regels niet volgen, anderen verbijten zich in stilte.

Irritatie helpt je niet verder en kan zorgen voor stress. Ergernis kan negatieve energie opwekken zoals boosheid.  Afleiding helpt;

Kijk of luister maar ergens anders naar. Bedenk wat je straks wilt gaan doen of (ook heel belangrijk) wat je wilt gaan eten vanavond. En voor je het weet heb je je patroon van ergernis doorbroken.

Leven en laten leven en dat ook echt doen…

Mens erger je niet

Dit is een online versie van het spel. Er zit helaas wel een reclame in. 

Laat een reactie achter

2 reactie(s)
Ik werk met veel plezier als verhuurmakelaar in Rotterdam. in mijn vrije tijd ga ik er graag op uit, lekker naar buiten…

Meer artikelen op Fief...

Reacties

2 Reacties

  1. Petra Warmerdam

    Een glimlach van herkenning. Jaren terug zei ik als puber tegen mijn moeder: Joh mens?nou n klap voor mijn kop was t gevolg..ik zei “je bent toch ook n mens” Was niet aardig van mij. En over ergenis gesproken is hier thuis als t journaal begint en 1 vd kinderen gaat net iets vertellen ? jongens hallo mag ik ff luisteren aub….haha

    Antwoord
  2. Jan Boumans

    Inderdaad Andrea, ergernis en irritatie kosten energie.
    Daarom heb ik gewoon een motto: verbaas je slechts en erger je niet.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *