Ontdek je plekje

door | 22 maart 2024 | Eropuit, Uitgaan

Het grootste deel van mijn leven woon ik al in Maassluis. Wat ik me alleen nooit zo realiseerde is de belangrijke rol die Maassluis in de geschiedenis heeft gehad.

Pas schreef ik al over de leuke Facebookpagina ‘Maassluis is Mooi’. Misschien heb je m’n column toen gelezen… Maar wat ik ook heb ontdekt is dat de Historische Vereniging Maassluis heel veel interessante informatie te bieden heeft. 

In januari is een cursus tot stadsgids gestart. In m’n enthousiasme heb ik me daar toen voor opgegeven. Of het ervan komt dat ik ook echt stadsgids ga worden weet ik nog niet maar het is in ieder geval heel interessant om meer te weten te komen over de plek waar je woont.

Vorige week hadden we de opdracht om iets te vertellen over een zelf gekozen onderwerp. Ik besloot over het Zakkendragershuisje te vertellen. Dat staat op de Zuiddijk nr. 11. Voorheen wist ik van het bestaan niet af. Ben er misschien wel 100 keer langs gelopen zonder ooit te weten dat het er was! Laat staan dat ik er eens naar boven had gekeken en de mooie gevelsteen zag. Op die steen zie je dat het pand stamt uit 1765. De namen die erbij staan zijn van de bestuursleden die er op dat moment waren.

Meer over het Zakkendragershuisje en de geschiedenis ervan kun je hier lezen. Na het lezen zal het je ook duidelijk worden waar het spreekwoord ‘een smak geld verdienen’ vandaan komt foot-in-mouth Door de cursus heb ik gemerkt dat er voor mij nog genoeg te ontdekken is en ik moet eerlijk zeggen: ik ga steeds meer van m’n eigen stad houden!!

Denk je nu, ik zou ook weleens een stadswandeling met een stadsgids willen maken? Ik zou het doen! Zowel in Maassluis, Vlaardingen als Schiedam is dat mogelijk.

Ik wens je alvast veel plezier!

Laat een reactie achter

8 reactie(s)
Teckelgek in hart en nieren. Zingen in het popkoor waarin ik zit vind ik heerlijk om te doen, net zoals haken. Het genieten van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft zie ik als een groot rijkdom!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

8 Reacties

  1. Aad de Haas

    We kunnen trots zijn op Maassluis. Maar ook en in het bijzonder op ” Onze vrijwilligers ” Zeker de moeite waard een rondje te maken met een stadsgids.
    Gisteren ( vrijdag ) waren op TV beelden te zien van de binnenhaven en vergezicht richting de grote kerk. Oude geveltjes. Prachtig in beeld gebracht in het programma binnenste buiten om 17.10 uur. Maassluis heeft het…..Alle medewerkers aan tot stand koming van Fief. Mijn dank.
    Aad

    Antwoord
    • Cora

      Wat jammer Aad, ik heb dat gemist op tv. Ik ga kijken of ik het nog terug kan zien!
      En dank voor het compliment! Dat is altijd leuk om te horen!

      Antwoord
  2. John Hanswijk (Hist. Ver. Maassluis)

    Mooi verhaal, Cora. Ik ben het helemaal met je eens: Maassluis is prachtig en er valt altijd iets te ontdekken. En ja, de Historische Vereniging Maassluis biedt veel informatie. Ik noem één pareltje: de HVM-collectiebank (https://hvm.collectiebank.nl/), met duizenden foto’s, maar die ken je vast als aankomend stadsgids.
    Succes met de cursus!

    Antwoord
    • Cora

      Dank voor je compliment John! En dank ook voor de extra aanvulling. Natuurlijk ken ik die al maar het is zeker leuk dat je het vermeldt in je reactie!

      Antwoord
  3. Piet Lugtigheid

    als stadsgids lijkt het mij inderdaad een prima invalshoek om veel mooie plekjes in het mooie Maassluis te leren kennen en misschien nog mooier, anderen hiervan mee te laten genieten !

    Antwoord
    • Cora

      Zeker Piet! En iedere keer ontdek je weer wat nieuws! Dat is vandaag maar weer gebleken?

      Antwoord
  4. Theuny Aalbrecht

    Wat een super leuk en interessant stuk Cora!
    Ook echt wat voor jou om als stadsgids te functioneren!

    Antwoord
    • Cora

      Wat een mooi compliment Theuny! Ik heb er met veel plezier over geschreven. Leuk te lezen dat je het interessant vindt!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *