Geef je pinpas maar…

door | 1 december 2020 | Geldzaken, Veiligheid

Het is fijn als er iemand is die de boodschappen wil doen voor je. Dat er helaas ook mensen zijn die andere normen hanteren, is te lezen in het volgende verhaal.

Tijdens mijn werk als vrijwilliger kwam ik bij een man die alleen woonde op de eerste verdieping van een pand, dat veel weg had van een kraakpand. Voor dit verhaal noem ik hem Jan.

Jan was bijna blind, liep achter een rollator en had een vorm van Parkinson. Hij kon zonder hulp niet meer naar buiten. Jan had geen contact meer met zijn familie en leefde vrij geïsoleerd.

Hij ontving AOW en een goed pensioen. Daarnaast bezat hij nog een kostbare schilderijenverzameling en een boot. Hij betaalde € 350,- huur. Ondanks zijn riante inkomen stond Jan op zijn bankrekening vet rood.

De verzorging van Jan was in handen van een huishoudelijke hulp die ook de boodschappen voor hem deed. Zij maakte hiervoor gebruik van zijn bankpas. Bij bestudering van zijn bankafschriften bleek dat er ook afschrijvingen waren van kinderkledingzaken en damesmodezaken…

In overleg met Jan maakten we de afspraak dat de hulp alle bonnetjes van pintransacties vanaf nu in een enveloppe zou stoppen, zodat we dit konden vergelijken met de bankafschriften. De hulp kwam niet meer terug. Jan spaarde vanaf dat moment € 1200,- per maand…

Gelukkig gaat het in veel gevallen wel goed en worden mensen goed bij gestaan. Maar helaas blijft oppassen noodzakelijk.

Zorg daarom dat de gebruiker van de pas niet met behulp van internetbankieren via je betaalrekening kan doorstappen naar de spaarrekening. Beter is het om de spaarrekening bij een andere bank onder te brengen. Laat de gebruiker ook weten dat een ander meekijkt in je administratie.

Voor verdere tips verwijs ik naar onderstaande link.

IkWoonLeefZorg

11 tips van de bank om financieel misbruik te voorkomen.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Regelmatig ga ik een stukje schrijven over financiële aangelegenheden. Ik heb mijn hele werkzame leven bij de recherche gewerkt en ik help op dit moment als vrijwilliger, senioren die dat zelf niet meer kunnen, met hun thuisadministratie. Het ligt dus voor de hand dat mijn bijdrage vaak zal gaan over vormen van criminaliteit waar met name senioren financieel de dupe van kunnen worden.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *