Hete bliksem!

door | 9 januari 2021 | Doen, Recepten

Tijd voor hete bliksem! Wist je dat alle koolsoorten afstammen van de witte kool, de brassica oleracia subsp. Deze groeit nog steeds in het wild langs de kusten van Frankrijk, Engeland en Noord-Spanje. Wij in Nederland eten in de winter heel vaak kool.

Alle koolsoorten zitten vol met vitamines en die zijn belangrijk, vooral in de winter. Er zit zo’n 80 mg per ons bij witte en rode kool in en bij spruitjes zelfs 150 mg. Alleen gaat 50% van de vitaminen bij het koken verloren. Spruitjes zijn een betrekkelijk recente uitvinding. Vanaf de 13e eeuw is men begonnen met het cultiveren van kool tot spruitjes en vanaf de 18e eeuw zijn ze gekweekt tot de spruiten die we nu eten.

Van  zuurkool en boerenkool maken we stamppotten. Lekker met spek en worst. Van spruitjes? Nee, daar zijn best veel mensen niet gek van.

Zelfs de Romeinen aten al kool en niet alleen als voedsel, maar het was ook een geneesmiddel. Bij ziekte werd de urine gedronken van iemand die kool had gegeten en dat bleek het meest effectieve geneesmiddel te zijn tegen alle kwalen.

Voor jou geen koolrecept maar een gloeiendheet wintergerecht. (wel voorzichtig met de hete appels!)

Hete Bliksem

Ingrediënten:

  • ongeveer 1 kilo aardappelen
  • een half pond goudrenetten (in stukjes van 1 cm)
  • een half pond zoete appels  (in stukjes van ½ cm)
  • een ui (gesnipperd)
  • één rookworst
  • wat melk
  • een klont boter
  • peper en zout

Bereiding:
Doe de aardappelen, goudrenettten en de gesnipperde ui in een pan met zoveel water dat alles net onder water staat en breng dit aan de kook. Na 20 minuten is het gaar en kan het water afgegoten worden. Stamp alles door elkaar. Roer de boter en melk erdoor en schep  ⅔ van de stukjes zoete appels er doorheen. Verdeel de overige stukjes over het gerecht. Leg er plakjes rookworst op en serveer met mosterd.

Eet smakelijk!

Print dit artikel

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...