DigiD gebruiken?

door | 29 juni 2021 | Geldzaken, Veiligheid

De overheid biedt een bijzondere combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen in diverse dossiers, dat DigiD wordt genoemd.

Wat is DigiD ?
Er zijn steeds minder loketten waar je naar toe kan gaan om iets met overheidsinstellingen, gemeente of bijvoorbeeld de zorgverzekering te regelen. Veel dient nu via internet geregeld te worden. Daarbij is vaak een persoonlijke gebruikersnaam en een wachtwoord nodig, waardoor je persoonlijke gegevens kan invoeren of opvragen. Je gebruikt zo’n gebruikersnaam en wachtwoord dus om toegang te krijgen. Dat wordt inloggen genoemd.

Zo’n DigiD dien je eenmalig via internet aan te vragen. Dat kan via www.digid.nl . Na het aanvragen ontvang je binnen een aantal dagen per post een brief met daarin een activeringscode. Die activeringscode dient weer ingevoerd te worden via www.digid.nl . Daarna kan DigiD gebruikt worden bij websites als www.mijnoverheid.nl , www.belastingdienst.nl of www.mijntoeslagen.nl .

Om bij je zorgverzekering in te loggen is er een extra controle via een sms-bericht nodig. Om dat mogelijk te maken dient via www.digid.nl je telefoonnummer opgegeven te zijn t.b.v. sms-controle. Ook de sms-controle werkt pas na activering.
Nadat je op de website van je zorgverzekering m.b.v. DigiD bent ingelogd wordt er een sms-bericht naar je telefoon gestuurd met daarin een code. Deze code dien je vervolgens in te toetsen op de inlogpagina van je zorgverzekering.
Er bestaan ook nog extra mogelijkheden, zoals een DigiD app en binnenkort is inloggen mogelijk met een dit jaar verkregen ID-kaart.
Het dringende advies is om je gebruikersnaam en wachtwoord van je DigiD strikt geheim te houden. Er is wel via www.digid.nl een mogelijkheid iemand anders te machtigen.

Veel mensen vinden het aanvragen van DigiD best lastig. Het kan een goed idee zijn om een familielid, bekende of hulpverlener te vragen je te helpen om samen de aanvraag te doen. Je kan dan zelf wel je gebruikersnaam en wachtwoord intikken (en zorgen dat je dit niet vergeet) terwijl de ander even niet kijkt.

Steffie

Een uitgebreide uitleg kun je vinden op deze website.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Vanuit "Ieder mens telt mee" probeer ik als 70-plus vrijwilliger tips te geven om geldzorgen te verminderen. Gezellige dingen doen met echtgenote, kleinkinderen, dochters en schoonzoons zijn echter ook belangrijk voor mij.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *