Vrijwilliger, denk eens mee met me!

door | 17 augustus 2021 | Doen, Vrijwilligerswerk

Heb je hulp of ondersteuning nodig? Mensen in je nabije omgeving zijn helaas niet altijd beschikbaar voor hulp. Gelukkig kunnen vrijwilligers waardevolle hulp bieden.

Vrijwilligerswerk nog waardevoller
In de praktijk helpt een vrijwilliger op een bepaald gebied. Bijvoorbeeld om te zorgen dat iemand niet eenzaam is, buitenshuis komt of wordt geholpen met vervoer.
Vaak zijn er echter meer soorten hulp nodig, zoals bijvoorbeeld: hulp bij internet, thuisadministratie, boodschappen of contact met een instantie om hulp in de huishouding te krijgen.
Als vrijwilliger heb je niet de tijd en/of alle kennis om alles te doen.

Daarbij kan het zijn dat iemand belemmeringen heeft om die hulp in te schakelen, bijvoorbeeld:
– moeite om over problemen te praten, schaamte en/of toe te geven hulp nodig te hebben;
– onbekendheid met hulpmogelijkheden of hoe deze in te schakelen (bv. iemand die in armoede leeft, maar het bestaan van de voedselbank niet kent);

Als vrijwilliger kun je iemand, voor wie je al een stukje vrijwilligerswerk doet, helpen bij het zoeken van de juiste (extra) hulp. Hoe? Door iemand te verwijzen naar andersoortige hulp. Dan ben je nóg waardevoller voor de persoon, die meer of andere hulp erbij nodig heeft.

Samen doen
Een gezellig praatje afwisselen met wat serieuze vragen kan verborgen problemen boven water toveren. Je kunt dan suggesties doen om hulp van anderen in te schakelen. Soms moet iemand gestimuleerd worden (tijdig) naar de huisarts te gaan of om een koffie-uurtje in een buurthuis te bezoeken.
Als vrijwilliger kun je ook samen met iemand oplossingen op internet zoeken. Zo vallen er veel nuttige dingen te leren via bijvoorbeeld steffie.nl . Voor inwoners boven 55 jaar in de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam is er deze website fief.nl . Als vrijwilliger kun je de tip geven daar eens – wellicht samen – naar te kijken. Zo zijn er talloze wegen om mensen gelukkiger te maken.

KLiK vrijwilligers

Wil je zelf vrijwilligerswerk doen? Bij KLiK vind je hierover meer informatie.

Print dit artikel

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Vanuit "Ieder mens telt mee" probeer ik als 70-plus vrijwilliger tips te geven om geldzorgen te verminderen. Gezellige dingen doen met echtgenote, kleinkinderen, dochters en schoonzoons zijn echter ook belangrijk voor mij.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...