Moordtieten

door | 7 oktober 2021 | Gezondheid, Vief

Ja, je schrikt nu misschien ook een beetje en vraagt je af waar dit in hemelsnaam over gaat. Valt mee hoor en het heeft alles met gezondheid te maken.

Ik snap je reactie want toen ik deze aankondiging in de tv-gids zag dacht ik ook direct aan iets van softporno. Niets bleek minder waar. Het was een documentaire over borstimplantaten waar ik enorm van geschrokken ben. Misschien heb je hem ook gezien en deel je mijn “schrik”.

In de documentaire vertelde een wetenschapper dat de siliconen na implantatie direct gaan lekken en zich op die manier door het hele lichaam verspreiden, ook in de lymfeklieren. Er kwamen een aantal vrouwen aan het woord die kampten met zeer uiteenlopende en soms ernstige klachten. In de documentaire kregen die de naam Borst Implant Ilness (BII). Helaas kwamen er geen vrouwen aan het woord met implantaten zonder klachten. Nu werd de indruk gewekt dat iedere vrouw hier last van krijgt.

Het Amsterdams UMC heeft een speciale siliconenpoli waar vrouwen maanden op de wachtlijst staan om de implantaten te laten verwijderen omdat ze kampen met klachten als spierpijn, reumatische klachten tot slopende vermoeidheid en vergeetachtigheid. Dat lijkt toch een teken aan de wand.  En de voorzitter van het Meldpunt Klachten Siliconen hout zich al ruim 10 jaar met deze materie bezig. Zij kreeg zelfs zulke ernstige klachten dat ze haar in coma wilden brengen.

Toch wordt het verband tussen siliconen en de klachten (nog) nergens wetenschappelijk aangetoond en lijken de meningen (nog) sterk verdeeld.

Wie er ook gelijk heeft,  ik vind het triest dat vrouwen nog steeds willen voldoen aan een ideaalbeeld,  hun zekerheid ontlenen aan het formaat van hun borsten, waardoor ze vaak deze stap nemen. Implantaten als gevolg van borstkanker is uiteraard een ander verhaal alhoewel dit hier ook niet helemaal los van staat. Jaren geleden zag ik op het naaktstrand een vrouw met één borst. Zij liep daar rond alsof het heel natuurlijk was. Ik vond het helemaal niet lelijk maar wel dapper en tegelijk ontroerend…

NPO start

Moordtieten gemist? Start met kijken op NPO start.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
† 26 januari 2023 In memoriam: Wij zullen Wil blijven herinneren als een bijzonder mooie vrouw met een prachtige gevoelige schrijfstijl.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *