Weet je het nog??

door | 2 november 2021 | Fiefjes, Verhalen

Salaris werd uitbetaald in een zakje. Alles contant betalen. Bakelieten telefoons alleen voor mensen met centen. Auto’s waren zeldzaam. Straten waren leeg. Genoeg ruimte om op straat te spelen. Buut spelen, busje trap.

De grote verandering, iedereen kreeg een gironummer. Geld halen met een betaalcheque op het postkantoor. Altijd in de verkeerde rij staan.

Naar het buitenland eerst geld wisselen. Op het vakantie adres aangekomen eerst een telefooncel zoeken om het thuisfront te bellen. We zijn veilig aangekomen!

De winters leken kouder en langer te duren. Kolenkachels! De gezinnen waren veel groter. Er werd gegeten wat het seizoen voortbracht. Snoep en frisdranken waren er niet. Dorst, ga maar aan de kraan hangen! Televisie was in opkomst met één zender. Veel distributieradio, stereo radio’s in opkomst. Er werden spelletjes gedaan: monopoly, eenentwintigen, mens- erger- je- niet, pesten.

Dit alles was in de jaren vijftig en deels zestig. Hoe anders is het nu?

  • Miljoenen auto’s in Nederland, iedereen heeft een mobiele telefoon. Bankzaken doe je online, evenals spullen kopen.
  • We eten exotische groenten en fruit, het hele jaar door. Oude groenten als koolraap en schorseneren liggen niet eens meer in de winkel.
  • We zijn dag en nacht bereikbaar met ons mobieltje. Makkelijk, maar soms ook heel vervelend.
    Contant geld hebben we niet meer in huis of op zak.

Als mijn oma en opa (geboren in 1880) nu even terug zouden komen, zouden ze van schrik meteen weer teruggaan naar hun onbekende verblijfplaats. Als kind speelde ik altijd buiten. Werd ook gesommeerd door mijn ouders: ga buiten spelen!! Tegenwoordig zitten kinderen binnen met hun mobiel, te gamen.

De techniek heeft ons hele leven in een tijdsbestek van 70 jaar totaal veranderd. En dat zal over 70 jaar niet anders zijn. Wat staat ons nog te wachten?

Print dit artikel

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben gepensioneerd, fiets graag, belangrijkste hobby is filmen en monteren.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...