Binnenstebuiten

door | 8 januari 2022 | Fiefjes, Tips

Het tv-programma BinnensteBuiten van NPO2 biedt zowel binnens- als buitenshuis een kijkje bij mensen die iets bijzonders kunnen laten zien.

Onlangs was het Schiedamse bedrijf Serious Bee Distillers, waar Alwine van Winsen en Rob van der Gaag eigenaar van zijn, in dit programma.

Schiedam staat natuurlijk bekend om zijn jenever, maar dit bedrijf heeft sinds drie jaar internationale bekendheid gekregen door het maken van diverse gedistilleerde dranken op basis van mede, een drank die uit honing is gemaakt. Mede is ouder dan wijn en werd, volgens overlevering, al 8000 jaar geleden in Ethiopië gedronken.

Ik mocht een kijkje nemen in hun ‘bijenbedrijf’. Uiteraard staan er in deze tijd van het jaar veel bijenkasten binnen en kreeg ik van Alwine uitvoerige informatie over de bijen. Helaas gaat het niet goed met de honingbij. Een van de oorzaken van de bijensterfte is de varroamijt, een minuscuul parasietje dat hele bijenvolken verwoest. De wereld kan echter niet zonder bijen, want zonder bestuiving door bijen groeit er bijvoorbeeld geen fruit, groente, koffie, thee en cacao meer.

Daarom werd in 2017 Stichting BeeSerious opgericht, een stichting die zich met vrijwilligers inzet voor de bijen. Niet alleen voor onszelf, maar vooral voor onze kinderen. Om dit bijenproject te kunnen betalen begonnen Rob en Alwine met het maken van dranken. Het produceren van diverse gedistilleerde dranken op basis van hun eigen mede heeft hun project behoorlijke bekendheid gebracht. Inmiddels zijn er negen internationale awards aan hen uitgereikt voor hun distillaten.

Uit een prachtige distilleerketel komt de basis van de prijzenswaardige dranken. Die zijn niet alleen erg lekker maar met de opbrengst van elk potje honing, flesje mede of sterke drank dragen ze ook nog bij aan het redden van de honingbij.

 

Het was een bijzonder bezoekje en bij het weggaan kocht ik natúúrlijk hun ‘Potje honing met een verhaal’!

Serious Bee Distillers

Wereldwijd uniek

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *