Verkokert kijken!

door | 9 juni 2022 | Gezondheid, Vief

Niet verkikkerd, maar verkokert kijken!

Tot mijn schrik vertelde mijn broer dat onze nicht (62 jaar) glaucoom bleek te hebben in een vergevorderd stadium. De laatste tijd merkte hij op dat ze wel veel struikelde of ergens tegenaan botste. Zij zag gewoon die obstakels niet. Deze oogziekte Glaucoom heb je zelf vaak niet of te laat in de gaten (zie plaatjes). Klaarblijkelijk was men niet op de hoogte van deze sluipende oogziekte en was dit bij haar nog nooit gecontroleerd.

Wat is Glaucoom?

Glaucoom is de meest voorkomende oorzaak van gezichtsverlies. Je zicht op de omgeving verlies je langzaam. Het beeld wat je ziet vernauwt/verkleint zich steeds meer. Je gaat als het ware door een koker kijken. Het is een proces van jaren. Daarom is het zo lastig om dit in het beginstadium zelf te ontdekken. Het zijn dan nog onopgemerkte kleine vlekjes van uitval in het beeld, die door de hersenen worden opgevuld (zie plaatjes).

Meestal is de oogdruk te hoog, maar ook door erfelijkheid kan iemand met minder hoge oogdruk glaucoom krijgen.

In de ogen wordt kamervocht (dit is geen traanvocht!) aangemaakt. Wanneer er teveel vocht aangemaakt wordt en niet goed kan worden afgevoerd, verhoogt dit de oogdruk. Deze hoge oogdruk beschadigt je oogzenuw. Dit is onomkeerbaar. Er zijn alleen medicijnen om het proces te vertragen of via een laserbehandeling wordt er getracht het teveel aan kamervocht beter af te laten voeren. Deze laserbehandeling lukt niet altijd. Dat weet ik uit een andere ervaring.

Waar controleren?  

Ben je nog nooit naar een oogarts geweest, dan kun je jouw oogdruk ook laten meten door een opticien.  De meting gaat via het blazen van een luchtstootje op je oog. Is deze te hoog, dan stuurt de opticien je naar de huisarts, die je kan doorverwijzen.

Mijn motto is: voorkomen is beter dan (niet te) genezen.

Inhoud getoetst door  Oogarts Dr. K. Van Tilburg, Franciscus Vlietland

Glaucoom

Voor meer informatie

Artikel AD

Arts vindt methode een ‘wereldontdekking’

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Voor mij is het belangrijk dat senioren meedoen in onze samenleving. Wij, de senioren, zijn enorm divers in kennis, inzicht en levenservaring. Voor de omgeving en hunzelf kunnen zij veel betekenen. Ik heb zelf mijn oude verlangen in daden omgezet en speel nu theater.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *