Theaterpassie

door | 9 juli 2022 | Doen, Hobby's

Je passie ontdekken is het summum van het leven! Mijn theateravontuur begon op de lagere school met het muzikaal sprookje ‘Peter en de Wolf’ Het werd de rol van het eendje en ik mocht zelf invullen hoe ik waggelend het podium overliep. En heus, we traden in de Leidsche Schouwburg op.

Het heeft een hele tijd geduurd, voor ik weer van het toneelspelen kon proeven. In die tijd was het ook niet gebruikelijk dat je zo’n kant (qua werk) op kon gaan. Maar mijn werk had altijd wel iets van performance in zich.

Zo zette ik senioren themabijeenkomsten op in het Bibliotheek Theater Rotterdam, waar ikzelf de presentatie deed.  Of met de ‘Kunst Carrousel’ waar senioren konden proeven aan allerlei kunstuitingen, met theater natuurlijk! Vanuit dit initiatief mijnerzijds, is later project TOR ontstaan. Dat is toch mooi, dat waar je hart van vol is, je het op deze manier kunt overdragen.

Op mijn 61ste heb ik de stoute schoenen aangetrokken en mij aangemeld bij het Rotterdams Wijktheater voor de seniorengroep. Tjonge, ik bedenk dat ik intussen al heel wat rollen vervuld  heb en (bijna) altijd draaide het om het eigen levensverhaal. Vooral bij TOR  wordt het scenario opgebouwd vanuit verdiepingsgesprekken met de spelers.  Je eigen invulling eraan kunnen geven maakt het zo boeiend.

Toneelspelen betekend voor mij: uit m’n comfortzone stappen, de uitdaging aangaan, andere karakters neerzetten, samen het stuk opbouwen, plezier hebben en kunnen verschaffen, een positieve bijdrage leveren over de beeldvorming van senioren.

In een later stadium heb ik mijn toneelvleugels uitgespreid.  Gespeeld o.a. bij Theater Rotterdam “A Bit of Eternity,  Schiedam ‘Klein geluk’ en Maassluis ‘Project 7’.  Het fijne aan dit alles is dat mijn man en ik deze passie delen. We waren er dan ook vaak samen bij betrokken. Hij mede als muzikant, zijn grootste passie.

Een theatergroep voor senioren (of een combi met jongeren) in Maassluis staat nog op mijn bucketlist. Een oproepje aan Theater Koningshof?

Dat zou meesterlijk zijn!

Peter en de wolf

Gemaakt van het boek van Alfred A. Knopf met tekeningen van Jörg Müller, muziek van Sergeï Prokofiev, gespeeld door het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v.Valery Gergiev. Verteller Paul de Leeuw.

Laat een reactie achter

2 reactie(s)
Voor mij is het belangrijk dat senioren meedoen in onze samenleving. Wij, de senioren, zijn enorm divers in kennis, inzicht en levenservaring. Voor de omgeving en hunzelf kunnen zij veel betekenen. Ik heb zelf mijn oude verlangen in daden omgezet en speel nu theater.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

2 Reacties

 1. gitty

  Anja volg je hart en je man zijn passie gitaarspelen
  trots op jullie

  Antwoord
 2. Liesbeth

  Heerlijk in Maassluis een groep staat ook op mijn lijstje.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *