Bevrijdingsdag

door | 5 mei 2023 | Fiefjes, Verhalen

5 mei 1945, bevrijdingsdag, het einde van de Tweede Wereldoorlog. Wat hebben we daarnaar uitgekeken. Eindelijk verlost van de Duitse bezetter.

Die vijfde mei was in 1945 toen nog geen officiële Nationale Herdenkingsdag. Deze dag werd pas in 1946 vastgesteld. En pas in 1990 als zodanig vastgelegd.

Maar nu de vraag: hoe heb ik dat als 12-jarige jongen dat beleefd?

Op die dag, de 5e mei 1945, capituleerde de Duitse legerleiding in Wageningen. Iedereen liep die dag op straat, en overal zag je vlaggen met rood, wit, blauw, oranje. Maar al was het nu vrede, we hadden nog geen bevrijder gezien, geen Engelsman of Canadees, en juist die wilden we van harte welkom heten en toejuichen. Zij waren onze bevrijders.

Zoals altijd in tijden van weinig communicatie, radio’s moest je inleveren in de oorlog, waren er wel volop geruchten.  “Ze komen aan op het gemeentehuis, nee, ze komen over de (Zwijndrechtse) verkeersbrug!” Dus gingen we naar het Raadhuis, geen geallieerde soldaat te zien.Dan naar de brug! Geen soldaat te zien. Terug naar het Raadhuisplein…Niets te zien.

Uiteindelijk kwamen ze toch vanuit Brabant via Dordrecht, over de brug. Het waren stoere mannen. De eersten op Harley-Davidson motorfietsen. Wat mij vooral opviel, die soldaten zaten niet op het zadel, maar op de benzinetank, waar een stuk schuimrubber op lag. We juichten ze toe. En die mannen, de soldaten, gooiden op hun beurt, sigaretten en chocolade naar ons.
Wat waren we blij!

Nog voel ik de emotie die door me heen gaat als ik aan die dag denk. We waren zo ingekapseld door die oorlog dat de bevrijding een openbaring voor mij en vele anderen was, en niet te vergeten dag!

En dan die vlaggen, rood, wit, blauw en oranje, het Wilhelmus werd gezongen. Het mocht weer, na vijf jaar.

 

We waren Vrij!

Laat een reactie achter

1 reactie(s)
Geboren te Zwijndrecht op 31-10-1932. Onderwijzer aan diverse scholen in Nederland geweest, het laatst als directeur van een school voor speciaal onderwijs te Vlaardingen. Al vierenzestig jaar getrouwd met Willy en opa van 24 kleinkinderen en 24 achterkleinkinderen.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

1 Reactie

  1. Gre Verlinde

    De tranen staan in mijn ogen na het lezen van je stukje. Ik was dertien en kan me alles ook nog goed herinneren. De blijdschap van mijn ouders, de straatfeesten daarna waarvan ik nog een foto heb. Laten we vooral niet vergeten dat vrijheid het hoogste goed is ook al mopperen we wel eens over de regering. Ook dat mogen we openlijk doen zonder daarvoor gestraft te worden.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *