Troebel door spierpijn

door | 14 september 2023 | Gezondheid, Vief

Bewegen door
Elkanderz

Bij zware inspanning vertroebel je door verzuring het bloed… Door zware lichamelijke activiteit wordt er melkzuur aangemaakt en dat samen met onvoldoende zuurstof, hoopt zich op in de spieren. De spieren kunnen daardoor minder goed samentrekken en dat geeft het gevoel van onrust in de spieren. Spierpijn is dat dus!

Spierpijn kan direct volgen op een hele lange zware inspanning, dan spreken we van cel necrose, hiermee breek je spiercellen af. Bij spierpijn die na 12 tot 24 uur na de inspanning opkomt en weer na 36 uur verdwijnt dan spreken we supercompensatie, ofwel opbouw van het spierweefsel. Hierbij worden je spieren sterker.

Na de inspanning is het rekken en strekken, juist van de gebruikte spieren, tijdens het ouder worden steeds belangrijker.   

Geef jezelf rust door voldoende te drinken en te slapen. De tijdsduur ligt tussen de 48 en 72 voor herstel. In die tijd krijgen je spieren rust en de tijd om zich te herstellen van de inspanning. Als je al tijdens en na de inspanning water blijft drinken dan voer je de afvalstoffen vanzelf al af.

Met slapen en uitrusten, waarbij je de gebruikte spieren niet hoeft aan te spreken herstel je ook. Doe je dit niet dan is de kans op blessures vele malen groter. Na de rustperiode, dat geeft het lichaam vanzelf wel aan als je er naar luistert, ben je weer fit voor nieuwe inspanning. 

Het bloed in het lichaam en bij de gebruikte spieren is dan weer helder genoeg om de inspanning aan te kunnen.

Zo kan het cirkeltje zichzelf blijven herhalen. Net als bij de bijgevoegde foto van onlangs aan de Adriatische kust, waar ik de afgelopen 3 weken mocht verblijven.

Het zeewater is na een storm troebel en onrustig en verderop is het rustig en helder.

 

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben o.a. massagetherapeut en beweegkuurinstructeur bij Elkanderz. Vitaliteit, bewegen en beweeglijkheid, daar hou ik me mee bezig bij Fief.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...