Het Borrelmuseum

door | 3 oktober 2023 | Eropuit, Uitgaan

Bijna elke stad heeft wel een museum maar de Jeneverstad Schiedam heeft, buiten het Stedelijk en het Nationaal Jenevermuseum een heus Borrelmuseum èn een Jeneverie genaamd:‘t Spul ‘ op de Hoogstraat.

Als ik er voorbij liep, associeerde ik de naam altijd met jenever dat voor menigeen lekker spul is. Een aantal jaren geleden stapte ik naar binnen om eens van de eigenaar Rob van Klaarwater te horen dat, wat ik dácht, ook zo ís.

Wat bleek….. de naam komt van een Rederijkerstuk genaamd: ‘Het Spul van Joncker Fransschen Oorloch. Het toneelstuk is in 1489, na de oorlog tussen Rotterdam en Schiedam, geschreven en is waarschijnlijk het oudste nationaal-historische drama in onze letterkunde.

Oktober is ‘De Maand van de Ontmoeting’ waarvoor ik naar ‘t Spul gegaan ben om nog meer over Rob’s zaak te weten te komen. Vertellen kan hij heel goed en áls hij begint, ben je zo een paar uurtjes kwijt!

Zijn eerste ervaring in de horeca was als 14-jarig hulpje in het Franse restaurantje op de Korte Dam in Schiedam, ‘Bistro Au Bon Clochard’. Daarna werkte hij jarenlang in verschillende horeca-gelegenheden en verzamelde intussen heel veel  ‘jeneverspullen’. Vandaar zijn ‘Jeneverie’ waar hij o.a. meer dan 500 jenevermerken en 60 soorten gin heeft staan.

Op mijn vraag wanneer hij met ‘t Spul is gestart, vertelt hij dat hij in 1988 het perceel samen met zijn vrouw Ineke heeft gekocht. Tijdens de drie-jaar-durende verbouwing van alle verdiepingen werkte hij nog bij de PTT. Het gezin met twee kleine kinderen bleef er wonen terwijl Ineke in het pand ook nog een kledingreparatiezaak runde. Maar het eindresultaat mocht er zijn!

Loop maar eens naar binnen, het is er zó leuk! Drink een glas wijn of een lekker bakkie koffie, want dat heeft ie ook. Stel je een vraag?  Jáaaa…….. dan ben je eventjes zoet, maar dan wéét je ook wat!

Borrelmuseum

Lees hier meer over de geschiedenis van Jeneverie ’t Spul

Laat een reactie achter

2 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

2 Reacties

  1. Petty oosthof

    Hoe bestaat het hè Jan! Maar ga maar eens kijken….. het is heel bijzonder!

    Antwoord
  2. Jan Boumans

    Wat een leuk verhaal Petty. Ik wist niet dat Rotterdam en Schiedam in oorlog zijn geweest, weer wat geleerd!
    En….we gaan zeker een keer langs bij Rob.
    Je zal maar gek zijn op jenerverspullen en gin en gewoon Klaarwater heten!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *