Nooit te oud voor vitaliteit

door | 11 december 2023 | Gezondheid, Vief

Vief door
Monique

Door mijn eerste artikeltje op Fief, ben ik benaderd door een fantastische dame van 79 jaar oud. Bij haar intakegesprek vertelt ze me over een boel klachten die haar dagelijks het leven zuur maken.

Wat me erg raakt in ons gesprek is dat ze me vraagt, of een traject bij mij, voor haar nog wel zin heeft, gezien haar leeftijd. Nou is deze dame van 79 een hele vieve dame maar toch had ik deze vraag niet verwacht.

Enerzijds kan ze wel 99 worden maar anderzijds misschien heeft ze nog maar een paar jaar. We weten het niet maar zelfs dan:

Waarom zou je er niet voor zorgen dat je er altijd het maximale uithaalt?

Ze is het ermee eens en gaat starten, gelukkig maar. Al gauw blijken we met kleine wijzigingen de ergste klachten al onder controle te hebben, En ze is daarnaast een bijzonder leuke cliënte!

Waar ik vooral van schrok tijdens het gesprek met deze dame, is het feit dat je wellicht jezelf als te oud zou zien om nog iets aan je klachten te doen.

Dit realiseerde ik me opnieuw toen ik laatst een bevolkingsonderzoek uitnodiging kreeg voor een mammografie. Hier wordt je boven 75 jaar niet meer voor uitgenodigd. Nu weet ik dat dit onder andere te maken heeft met kankercellen die veel langzamer groeien op oudere leeftijd. Maar iets in die brief geeft toch het gevoel alsof jij niet meer de moeite waard zou zijn. En dat mag nooit het geval zijn!

Iedereen is het waard om voor de tijd die je gegeven is, er maximaal voor te gaan en je vitaalste leven te leven. Laat niemand je iets anders vertellen.

Als er dingen zijn die jou in de weg zitten, zoek er dan hulp voor want er is qua gezondheid vaak meer te beïnvloeden dan je denkt.

Op naar vitaliteit, de kracht van het leven! Ook als je een stukje ouder dan 50 bent ?

Vitality warrior

Van klacht naar kracht.

Laat een reactie achter

3 reactie(s)
Hi, mijn werk doe ik vooral met plezier! Voor mijn ontspanning zoek ik heel graag de zee op. Ook vind ik afspreken met vrienden in een cafe of restaurant heel fijn en ben ik dol op fotografie, lezen en reizen.

Reacties

3 Reacties

  1. Gijsbert Los.

    Over bewegen geschreven….
    Ik ben het helemaal eens wat bewegen betreft. Zelf doe ik daar ook aan mee. Twee maal in de week ga ik op mijn driewieler naar fitness bij de Polderpoort in Vlaardingen. Ik ga daar expres daarheen, wan dan heb ik alvast een “warming up!). Dus niet naar de twee sportscholen die op loopafstand van mijn adres liggen.
    Ik probeer het zo lang mogelijk vol te houden! Het is ook niet de bedoeling records te breken.
    Maar gewoon lekker bezig te zijn.
    ik ben van 1932.

    Antwoord
  2. Monique

    Hi Paulina,
    Dank je wel voor je leuke reactie! ?? Altijd leuk om te horen!
    Polyneuropathie is zeker geen pretje. Hartstikke goed dat je in beweging blijft, dat helpt heel goed, ook al voelt dat ongetwijfeld niet altijd zo.
    Ik weet natuurlijk niet wat de oorzaak is van je polyneuropathie maar in meerdere gevallen kun je daar met leefstijl ook nog aardig wat invloed op uitoefenen.
    Maar met die beweging ben je alvast heel goed bezig, veel succes! ??????

    Antwoord
  3. Paulina

    Wat mooi geschreven, ik ben het er helemaal mee eens.!Even over mijzelf ik heb polyneuropathie, nou ik kan je zeggen daar wordt je niet vrolijk van.Maar toch blijf ik bewegen, dat is goed voor het zenuwgestel en de spieren.Dus een “noot”leefijd speelt geen rol.Veel succes allemaal ???‍??

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...