Ontspannen met een bodyscan

door | 4 januari 2024 | Gezondheid, Vief

Er zijn diverse manieren om te ontspannen. Dit keer wil ik de bodyscan belichten.

Wat?

Een bodyscan is een meditatie- of mindfulness oefening om de onrust in het lijf te laten zakken. Deze oefening kan op liggend, zittend of staand uitgevoerd worden. Zelf doe ik het overdag zittend als ik even wat tijd over heb tussen twee behandelingen door. Maar liggend vind ik fijner en het werkt  beter. Een bodyscan kun je vijf minuten tot wel een half uur doen.

Waarvoor?

De bodyscan kan je doen, om lijfelijke onrust  af te laten nemen, na een lichamelijke inspanning. Om spanning te laten zakken of om de slaap te kunnen vatten.

Hoe?

Ga lekker liggen op een matje of je bed. Zorg voor zoveel mogelijk rust om je heen en dat je niet gestoord kan worden. Dan kun je van start.

Er zijn diverse methodes voor een bodyscan en op YouTube zijn er aardig wat te vinden zoals:

 

De slaapbodyscan

Ik ga op m’n rug liggen met m’n handen op elkaar of onder elkaar op de buik en zorg er voor dat m’n ademhaling rustig is. Dan concentreer ik me op m’n tenen en ga voelen of die ontspannen zijn. Zo niet dan ontspan ik ze. Van daar ga ik met de aandacht naar de enkels. Als die ontspannen zijn ga ik verder naar de kuiten, knieën, bovenbenen, heupen, onderrug, buik enzovoort door naar het de kaak, oogleden en zelfs de hoofdhuid. Mocht er tussendoor ergens weer spanning terugkomen, dan ga je weer terug en werk je vandaaruit weer omhoog.

Zelf val ik, als ik me daaraan overgeef, bij m’n knieën al in slaap ? Ik heb er geen begeleiding (meer) bij nodig.  Er zijn heel veel begeleidende apps te vinden. Een stem helpt je dan met de uitvoering.

Om dit goed te kunnen doen heb je misschien wat tijd nodig, maar blijf oefenen.

Succes!

Novi - fijne meditaties

30 minuten Bodyscan. Een geleidemeditatie met achtergrondmuziek

Radbout universitair medisch ziekenhuis

Een verkorte bodyscan met Nicole Schoonbrood

Laat een reactie achter

1 reactie(s)
Ik ben o.a. massagetherapeut en beweegkuurinstructeur bij Elkanderz. Vitaliteit, bewegen en beweeglijkheid, daar hou ik me mee bezig bij Fief.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

1 Reactie

  1. Petra Warmerdam

    Rustig op bed liggen op mijn linkerzij en zo geconcentreerd zijn op alleen mijn rustige ademhaling dat ik in slaap val. En echt buik “op en neer” gaan

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *