Onthaasten

door | 29 februari 2024 | Gezondheid, Vief

Onthaasten is een reactie op drukte, en om de ongezonde stress te verminderen. Iedereen heeft stress in z’n lijf. Dit hebben we ook nodig om te functioneren. Maar teveel stress van drukte en van het ‘moeten’ is ongezond.

Ervaar je teveel negatieve stress, dan kan je dit op verschillende manieren verminderen. Mindfulness, yoga en mediteren zijn enkele voorbeelden die je binnen kan doen.

Wat ik hier zelf graag aan doe is wandelen. Maar dan wandelen op een rustige manier in de natuur. Doe tijdens een wandeling eens een stapje terug in je tempo en ga bewust lopen of sta af en toe eens stil. Bewustwording van je ‘zijn’ op dat moment. Wordt bewust waar je bent, geniet daarvan.

Haal eens drie keer diep adem, door de neus in, in vijf seconden, hou drie seconden vast, en blaas in vijf seconden door de mond uit met getuite lippen.  Stop je handen niet in je zak, maar beweeg de armen met je looppas mee. Trek tussendoor je schouders eens op en laat ze ontspannen vallen met bungelende armen. Voel tijdens het lopen, door je schoenen heen de ondergrond eens en voel of het hard, zacht, vochtig of droog is. Luister naar de stilte of naar de vogels, kijk of je wat andere dieren kan ontdekken.

Neem ook iets te drinken mee in de vorm van water of thee en drink op een bankje, ook weer bewust in alle rust, een paar slokken. Haal hier ook weer rustig adem. Wat ook wel helpt is dat je tijdens de wandeling je niet druk maakt over je omgeving en neem die zoals die is.

Zelf wandel ik de routes die voorgesteld worden van de app Komoot, daarbij kom ik op plekken waar ik zelf niet zo snel op zou komen. Installeer de app op je telefoon en zoek een route bij jou in de buurt of ergens waar graag zou willen wandelen en kies een lengte. Niet een te lange route anders moet je je weer haasten en dat is juist niet de bedoeling.

Kom ook lekker bij in de natuur!

Komoot

Jouw route naar avontuur… van de modderigste singletrack tot de hoogste bergpas – met komoot kom je overal, en ook weer terug. Langs de prachtigste plekken en over de mooiste paden.

Laat een reactie achter

1 reactie(s)
Ik ben o.a. massagetherapeut en beweegkuurinstructeur bij Elkanderz. Vitaliteit, bewegen en beweeglijkheid, daar hou ik me mee bezig bij Fief.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

1 Reactie

  1. Jan Boumans

    Ik kwam vroeger bij veel bedrijven voor mijn werk. Ik sprak een directeur die zei: als ik het te druk heb rijd ik naar de duinen met uitzicht op zee. Dan kijk ik door mijn oogharen naar het water. Dan kom ik tot rust. Dat doe ik nu zelf ook, gewoon rustig voor je uitstaren.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *