Bomen

door | 15 maart 2024 | Fiefjes, Verhalen

Hoe mooi is het om te wonen aan een singel waar, van begin tot het einde van de straat, bomen staan. Vanuit het keukenraam van mijn seniorenwoning kijk ik naar de overkant van de singel waar een groep bomen staat.

Eén van die bomen is groter en mooier van vorm, een echte blikvanger. Op dit moment heeft hij geen blad maar die komen er binnenkort weer aan en dan is ie ook weer prachtig. In de herfst schittert hij weer in zijn herfstkleuren. De bomen voor mijn deur zijn elzen die in de herfst hun blad verliezen maar daarbij ook hun elzenproppen en hangende katjes, waar sommige buren niet blij mee zijn!

De wijk ging twee jaar geleden volledig ‘op de schop’ en alle straten werden o.a. van nieuwe rioleringen voorzien. Elektriciteitskabels e.d. werden ook vernieuwd. Kortom het was een grote puinhoop en voor de bewoners heel erg lastig. Sinds kort ligt de wijk er echter weer prachtig bij, de weggehaalde bomen en struiken zijn vervangen door nieuwe. Heerlijk om weer met de hond vanuit de polder door de vernieuwde wijk met bomen te lopen. De bomen zijn nog ‘piep jong’ en kunnen voorlopig nog groeien.

In Nederland staan veel oude bomen waarvan er één in Gemeente Lingewaarde aan de zuidzijde van Kasteel Doornenbos staat. Men noemt hem ook wel, de duizendjarige Eik maar eigenlijk is de eik zo’n 500 tot 600 jaar oud. Maar wist je dat er bomen in Nederland zijn die miljoenen jaren oud zijn? Ze werden in 1970 blootgelegd bij de aanleg van de autosnelweg E5, nu de E40. In de Geosite Goudberg in Hoegaarden zijn de versteende bomen van een 55 miljoen jaren oude moerasbos, te bewonderen. 60 bomen waren er uitgegraven maar slechts 7 bleven in Geosite.

Veelal wordt er gemopperd op bomen maar er zijn 21 redenen waarom bomen of bossen heel belangrijk zijn voor de gezondheid van de planeet èn de mensheid.  Even googlen en je weet het en plant vast meteen een boom!! 

foto is eigendom van Kasteel Doornenbos

Bosplus.be

21 redenen waarom bossen belangrijk zijn

Laat een reactie achter

2 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

2 Reacties

  1. Gre Verlinde

    Tegenover mijn aanleunwoning is een pleintje met twee oude bomen. Ik weet dat ze oud zijn omdat ik 92 ben en de bomen er al stonden toen ik kind was. Er stonden vier bomen maar ineens kwam het in iemands hoofd op dat ze vervangen moesten worden door jonge bomen. Gelukkig hebben de “boomridders” bijtijds voorkomen dat de twee tegenover mijn huis niet werden weggehaald. Straks krijgen ze weer blaadjes en ik hoop dat er ook weer een nest eksters in komt zoals vorig jaar. Ik kan niet wachten!

    Antwoord
  2. Jan Boumans

    Ja Petty, je woont daar prachtig. Voordeel van wonen aan een singel is ook dat je een hengeltje kan uitgooien! Vers visje eten.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *