1 April

door | 1 april 2024 | Fiefjes, Verhalen

Pasen valt in Nederland altijd op zondag en maandag. Het zijn officiële feestdagen waarop veel mensen vrij zijn. In Spanje is alleen paaszondag een officiële feestdag.  Vandaag is het tweede paasdag en ook nog eens 1 april.

Dat komt zelden voor. En waaraan denk je op 1 april. Natuurlijk grappen en grollen, mensen in de maling nemen.

In Nederland wordt de inname van Den Briel, of Brielle, door de watergeuzen, genoemd als de oorsprong van de grappendag. Het grapje ‘op 1 april verloor Alva zijn bril’ (Brielle) komt waarschijnlijk daar vandaan.

Het door de Spanjaarden bezette Holland  ging gebukt onder hoge belastingen, geloofsdwang en gruwelijke terreur. Maar…de watergeuzen vonden het genoeg geweest Na jaren van onderdrukking gingen zij de Spanjaarden te lijf. Willem van Oranje, ook wel Willem de Zwijger genoemd, leidde uiteindelijk de opstand. De man van geen woorden maar daden. Waar horen we dat ook? De opstand die op 1 april 1572, na 80 jaar, Brielle bevrijdde.  Dankzij de geuzen kon Willem zegevieren en Alva met zijn troepen het land uit verjagen.

Ik ga jaarlijks op vakantie in Spanje. Als ik daar ben beginnen zij meteen spontaan in het Spaans tegen mij te ratelen. Snel en hard. Waarom doen zij dat? Nou, zeggen Spaanse vrienden omdat jij de bouw en het uiterlijk hebt van een Spanjaard. Oh, zou er tijdens de 80-jarige oorlog een voorouder een scheve schaats hebben gereden? Zou zo maar kunnen.

Hoe dan ook. Mocht je vandaag naar het feest in Brielle gaan, dos je uit als een ware geus, als een schooier. En ga voorop in de strijd.

Veel plezier, fijne tweede paasdag!

1 April Brielle

Het programma voor vandaag!

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben gepensioneerd, fiets graag, belangrijkste hobby is filmen en monteren.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *