Hersen workout

door | 22 april 2024 | Gezondheid, Vief

Ik ben een fan van Erik Scherder. En toen er weer een filmpje van hem verscheen op het YouTube kanaal “De universiteit van Nederland” ben ik meteen gaan kijken.

Het filmpje ging over het opbouwen van “hersenreserve”.  Als je jong bent kun je een hersenreserve opbouwen door dingen te doen die moeite kosten. Erik noemde dat een hersen workout.

En die hersenreserve verminderd de kans op dementie op latere leeftijd. Nou is voor ons niet meer zo relevant? Het goede nieuws is, dat als je op onze leeftijd dingen blijft doen die moeite kosten, je hersenreserve niet afneemt. Maar wat is nou moeite doen, Erik noemt in zijn video een aantal voorbeelden

  • Neem iedere dag een andere route
    Ik wandel iedere dag, met een podcast op mijn koptelefoon. En eigenlijk liep ik altijd hetzelfde rondje. Door na te denken over je loopje en iedere iets anders te kiezen doe je moeite en het is nog leuk ook.
  • Blijf bewegen
    Over de dag, je best blijven doen. Natuurlijk deed Erik squats (ik moet er, met mijn knieën niet aan denken) maar even lopen, of de trap op helpt ook.
  • Blijf bezig
    Kraak je hersens, doe een cursus of vrijwilligerswerk. Als het maar afwisselend is.
  • Ontmoet eens mensen
    Erik noemde de borrel na werktijd (zonder drank), maar wij kunnen naar een buurtcentrum.

En op die manier kunnen we onze hersens een workout geven en de hersenreserve behouden.

Meer weten

Fief schreef eerder over de universiteit van Nederland. Erik schreef over dit onderwerp een boek met de titel: “Ouder worden, jonger blijven. Waarom moeite doen loont”. Het is een wetenschappelijke verantwoording en leest niet vlot weg, maar als je geïnteresseerd bent dan kun je het lenen in de bibliotheek.

Laat een reactie achter

1 reactie(s)
Ik ben een gepensioneerd biotechnoloog, met een passie voor fietsen, geocachen en tech.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

1 Reactie

  1. Petra Warmerdam

    Ik heb ook eens gelezen over je tanden poetsen met je “andere” hand….ook voor hersen activiteit. Omdat je heel vaak dingen ALTIJD uit gewoonte op dezelfde manier doet. Ik ga altijd met hond uitlaten naar rechts, toch maar eens linksaf slaan

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *