Niet blijven zitten

door | 23 april 2024 | Gezondheid, Vief

In mijn jeugd was het zogenaamde ‘zitten-blijven’ een klein rampje. Het betekende dat je op school -door welke oorzaak ook- een jaartje over moest doen. Maar…blijven zitten is vandaag de dag ook niet zo leuk. Het is zelfs slecht voor je gezondheid.

Erik Scherder, mijn favoriete hoogleraar neuropsychologie (ik “ken” er trouwens ook maar één) raadt het ons allemaal aan: blijf in beweging zolang als je kunt. Soms is niks fijner dan een avondje op de bank. Half onderuit gezakt genieten van een goed boek of een spannende film of serie. Van je welverdiende rust genieten met een drankje binnen handbereik. Niks mee mis toch?

Volgens Erik is daar eigenlijk wel iets mis mee!

Ik ben trots dat ik 4 jaar geleden ben gestopt met roken maar nu blijkt dat zitten het nieuwe roken is!! Slecht voor je gezondheid.

Een uur op je kont, is vijf minuten eerder dood, aldus onze professor. Lang en veel zitten is niet goed voor je stofwisseling en het verhoogt je stressniveau. Dat is dan weer slecht voor hart en bloedvaten.

Op kantoren verschenen onder bureaus een soort circusfietsjes waardoor je “fietsend” kon werken. Met een verstelbaar bureaublad werd het mogelijk om staande te werken en de lunchwandeling werd mode.

Wij mensen zijn niet gemaakt om lang te zitten. Probeer eens om tijdens een avondje TV elk uur te bewegen. Ja maar, wat moet ik dan doen, hoe dan, hoor ik je denken. Je zou bij voorbeeld een wasje kunnen vouwen, of je gekreukte shirt voor de volgende dag strijken. Of je geeft de plantjes water, maakt je hond blij en loopt een extra rondje met haar of hem. Na een wandelingetje in de avond slaap je ook veel lekkerder.

Probeer het eens. Heb jij ook tips? Laat het Fief weten!

Laat een reactie achter

1 reactie(s)
Ik werk met veel plezier als verhuurmakelaar in Rotterdam. in mijn vrije tijd ga ik er graag op uit, lekker naar buiten…

Meer artikelen op Fief...

Reacties

1 Reactie

  1. Paulina

    Mooi verwoord, ik ben het er helemaal mee eens.Zelf pak ik ook alles aan om in beweging te blijven,ondanks mijn polyneuropathie. Met rollater, en thuis op de hometrainer. ????

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *