Nationale ouderendag

door | 7 oktober 2022 | Tijd voor jezelf, Vief

Op vrijdag 7 oktober is het nationale ouderendag. Dit wordt gevierd door een nationale voorleeslunch met mooie (voorlees)verhalen van bekende schrijvers en op Fief één onbekende…,

Ik kom aan met de fiets in Schiedam- Oud Kethel. Voor het raam staat Joop, hij ziet me en steekt zijn duim omhoog.

We kennen elkaar niet en hadden afgesproken. Een prachtig oud huis, vlakbij de katholieke kerk. We  zitten en Joop begint meteen met praten. Aan woorden en verhalen geen gebrek.

Joop praat over zijn afkomst, zijn werk, zijn gezin. Hij woont al 65 jaar in de katholieke Kerkbuurt. Joop heeft 5 broers en 5 zussen.

Er was meteen een klik, want ook ik kom uit een gezin met 11 kinderen, verschil? Ik heb 6 zussen en 4 broers en maar wel ook katholiek! Slechts Joop en een zus zijn nog in leven. Toen hij 61 jaar was, na 44 jaar trouwe arbeid, is hij met pensioen gegaan. Hij heeft nooit gerookt, is geen bierliefhebber, evenmin een wijnliefhebber, wel “een jonge” op zijn tijd.

In 2021 is zijn vrouw overleden. Toen raakte ik een gevoelige snaar. Ben je eenzaam vroeg ik?

Wat hakkelend zei hij: niet echt eenzaam, maar leeg. Er is een leegte. Als ik ’s-nachts in mijn bed lig en kijk naast me, dan is het leeg en stil.

Maar ik wil graag aanspraak! Aanspraak met gelijkgestemden. Binnenkort krijg ik een scootmobiel. Dan kan ik lekker naar buiten en met iedereen een praatje maken.

Hij is nog scherp van geest, maar zijn lichamelijke conditie is na 91 jaar toch wat achteruit gegaan. Dat verwacht je natuurlijk niet op deze leeftijd…, maar  het is niet anders. Joop is ook de man van het koud douchen, weten jullie nog? Daar heb ik vorige week een artikel over geschreven voor Fief.

Joop een prachtige kerel met mooie verhalen!

En ben je benieuwd naar de andere schrijvers? Omroep Max zend maar liefst drie Nationale Voorleeslunchverhalen uit om 11.35, 12.20 en 13.20 uur bij NPO1.

 

Kleine noot: ik ga zeker nog een keer langs bij Joop, gebeld heb ik hem ook al

Omroep Max vandaag

De Nationale voorleeslunch

Print dit artikel

Laat een reactie achter

2 reactie(s)
Ik ben gepensioneerd, fiets graag, belangrijkste hobby is filmen en monteren.

Reacties

2 Reacties

 1. Wout de Schepper

  Leuk Jan, een mooi verhaal.

  Joop is 40 jaar mijn buurman geweest. Wij woonden op nr 71 en hij samen met Tinie op 67. Inderdaad een man met vele verhalen en een benijdenswaardig optimisme. Hij is een vaste waarde daar en heeft zichzelf weleens gesierd met de titel van buurt-regisseur.
  Heel veel gelachen, bijvoorbeeld toen zijn schuur aan vernieuwing toe was. Andere buurman (nr 63) wilde zijn schuur wel verkopen. Maar ja helemaal afbreken en 50 meter verder weer opbouwen was ook zowat. Hij wachten net zolang tot beide buren aan vervanging van hun tussenschuttingen toe waren en sprak toen af om de schuur te verhuizen. De schuur werd met behulp van een aantal sterke mannen simpelweg opgepakt en aan de achterkant van de huizen dwars door de achtertuinen naar zijn nieuwe plek gedragen. je had toen nog geen YouTube, want het was een aardig filmpje geworden.

  Nu woon ik in Zeeland maar ga van tijd tot tijd toch nog naar die aardige Joop.

  Ga zeker nog eens langs Jan, zal ie leuk vinden.
  Wout

  Antwoord
 2. Ruud

  Wat een prachtig verhaal Jan

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...