Slaapverwekkend

door | 22 juni 2023 | Gezondheid, Vief

Tijdens het koken heb ik altijd de TV aanstaan en daar kwam VPRO talkshow Nadia met het onderwerp ‘Slapeloosheid’ voorbij. We hebben het allemaal weleens een slechte nacht en dat vertellen we wel, maar dat 1 op de 10 iedere nacht slecht slaapt, dat was verrassend. Er ligt toch een beetje taboe op.

Hoeveel inpact hebben slaapproblemen op je leven, was de vraag. Er kwamen heel veel tips voorbij en Professor in slapen, Eus van Someren (Nederland Herseninstituut),  ook ervaringsdeskundige, gaf uitleg. Bijvoorbeeld door altijd met je mobiel aan te willen staan, dat heeft invloed op je slaap.

Mensen zijn soms verslaafd aan de slaappillen of andere medicatie. Er kwam een spreker aan het woord, die al 15 jaar bezig was om ervan af te komen en dat was gelukt door het uiteindelijk alleen maar los te laten.

Om in slaap te komen heb ik zelf ook jaren gezocht naar verschillende ‘alternatieve’ manieren. Op Fief staat de  4-7-8 methode. Deze techniek is direct toe te passen. Dus lig je voor je gevoel te woelen en te draaien voordat je inslaapt valt, kan dit wellicht  jou helpen.  Waarschijnlijk val je door deze specifieke ademhalingstechniek zelfs binnen 1 minuut is slaap.  Plus Online heeft zelfs een uitgebreidere versie. Wie niet waagt, wie niet wint.

Een andere manier om inslaap te vallen, dat goed voor mij werkt is “begeleid’  mediteren. Je denkt misschien, dat is wat zweverig gedoe. Maar via een vriendin van mij kwam ik op de Nederlandse  Meditation Moment app. Er staan begeleide meditaties op, met verschillende onderwerpen. Zoals “Leef je droom”, “Gedachte opruimen en loslaten” “Adem pijn en spanning weg”.  Maar ook unieke muziektracks, luisterboeken van Michael Pilarzyk en Yogalessen. En het werkt, vlak voor het slapen gaan, zoek ik een onderwerp uit. Dan val ik als een roos in slaap.

Dat wens  ik jou ook toe.

 

 

Titel van de bron

Plaats hier een korte omschrijving van de de plek waar de lezer meer informatie kan vinden. Zo kan de bezoeker zelf op pad om meer informatie in te winnen over het onderwerp. Vergeet niet de link in te vullen.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Voor mij is het belangrijk dat senioren meedoen in onze samenleving. Wij, de senioren, zijn enorm divers in kennis, inzicht en levenservaring. Voor de omgeving en hunzelf kunnen zij veel betekenen. Ik heb zelf mijn oude verlangen in daden omgezet en speel nu theater.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *