Tradities voor verbinding

door | 29 december 2022 | (Mantel-)zorg, Vief

Mantelzorg door
Minters Mantelzorg

Oud en Nieuw, over 3 dagen is het weer zover. We sluiten een jaar af en luiden een nieuw jaar in.

Julius Caesar stelde in 46 voor Christus vast dat 1 januari voortaan het begin van elk nieuw jaar was, in plaats van het (elk jaar verschillende) begin van de lente. Bij Caesar is dus de westerse traditie ontstaan die wij nog steeds vieren.

En over 3 dagen wederom. We sluiten het jaar 2022 symbolisch af. Velen doen dit met de traditie getrouwe oliebollen, de oudejaarsconference, feestjes en champagne. Vuurwerk als symbool om het nieuwe jaar ‘in te knallen’!

Je kent waarschijnlijk de oudejaarsavonden ook met vuurwerk. Je mocht 3 dagen voor het nieuwe jaar vuurwerk afsteken. Anno 2022 knallen we minder, willen we liever siervuurwerk en misschien wel liever helemaal geen vuurwerk meer. Tradities lijken statisch, maar veranderen en bewegen voortdurend. Tradities geven houvast, zorgen voor herkenning en voor verbinding met onze dierbaren. Samen proosten en terugkijken op het jaar.

Ook als je voor iemand zorgt, of iemand zorgt voor jou, kan het eten van een oliebol of het samen drinken van een glaasje, verbinden. Door de herinneringen die wij allemaal hebben aan deze traditie vinden we elkaar. Je komt even nader tot elkaar. Die verbinding, is die niet iedere dag belangrijk?!

Zoals ook in dit mooie gedicht van Jaap van Oostrum duidelijk wordt. 

Hoe je de verbinding ook zoekt, bij een sportclub, muziekvereniging, een ontmoetingscentrum, in het theater, met familie, vrienden, kennissen. Het gaat erom dat je samen bent, je je niet eenzaam voelt en dat je ervaringen kunt delen en je je gezien en gehoord voelt. 

Dus met wie zoekt jij de verbinding in 2023?! Misschien is die traditiegetrouwe oliebol een mooie manier om de verbinding op te zoeken, maar ook zonder oliebollen zijn er genoeg mogelijkheden.

Vanuit Minters Mantelzorg zoeken wij de verbinding op tussen mantelzorgers. Zorgt u voor een naaste? Dan ben je van harte welkom bij onze mantelzorgcafé ’s in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam.

Minters mantelzorgcafe

Voor mantelzorgers is er elke maand een mantelzorgcafé.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben getrouwd en moeder van 2 geweldige jongens. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen, buiten zijn, yoga, muziek, familie, vrienden en drink graag een goeie kop koffie?

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...